Piimatöösturid hirmul Vene turu pärast

02. aprill 1998, 00:00

Piimatöösturid kardavad, et Venemaa hakkab oma Eesti partneritelt nõudma ELi nõuete täitmist ning võtab sellega Eesti tööstustelt võimaluse Venemaale piimatooteid eksportida.

Põllumajandusminister Andres Varik on öelnud, et Vene poliitikud on andnud mõista, et Venemaa hakkab ka Eestilt varsti nõudma ELi nõuete täitmist.

Ühinenud Meiereide ostudirektori Helmo Hainsoo sõnul võib Venemaa poolt tõesti sellist sammu oodata. «Venemaa on juba kord ettearvamatu partner,» ütles ta. «Kui nad hakkaksid meilt ELi nõuete täitmist nõudma, looks see kogu Eesti piimatööstusele suuri raskusi, sest Venemaa on meie tähtsaim partner.»

Esialgu langeb piima hind, mis sunnib viletsamal järjel tootjaid karja hävitama ja siit sünnib omakorda terav sotsiaalne probleem, sest paljudele on piimaraha praegu ainuke kindel sissetulek, rääkis Hainsoo.

ASi Rävala Piim direktori Rein Viilu sõnul sõltub kogu Eesti piimatööstuse tulevik Venemaa ekspordist, sest Eestis valmistatakse piimatooteid poole rohkem kui tarbitakse, tähtsaim ekspordipartner on aga Venemaa.

Eile langetas Ühinenud Meiereid piima hinda keskmiselt 200 krooni võrra tonnilt. Hainsoo sõnul tehti seda sellepärast, et Venemaa eksport on muutunud vähem kasumlikuks ning ELi ekspordikeeld sunnib tööstustesse rohkem investeerima. ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing