2. aprill 1998 kell 22:00

Otseinvesteeringud kasvasid mullu kaks korda

Kõige rohkem sai Eesti otseinvesteeringuid Soomest ja Norrast, vastavalt 1,1 mld ja 0,75 mld krooni. Kõige aktiivsemalt investeeriti tööstusse, transporti ja sidesse. Kokku on Eestisse investeeritud üle 16 miljardi krooni. Enim on investeeritud Rootsist ja Soomest.

Eesti ettevõtted investeerisid enim Läti ja Leedu majandusse. Tegevusvaldkondade lõikes pandi raha kinnisvara-, üürimis- ja äriteenindusse ja rahandusse. Kokku on Eesti investeerinud välismaale üle kolme miljardi krooni.

Välisinvesteeringute agentuuri direktori Agu Remmelga sõnul peavad välisinvestorid Eestit platvormiks, kust investeeritakse edasi teistesse Baltimaadesse, Venemaale ja Ukrainasse. Samuti ütles Remmelg, et paljud firmad, kes on juba raha Eesti ettevõtlusse paigutanud, teevad seda uuesti.

«See näitab usaldust Eesti majanduse stabiilsuse vastu,» ütles ta. Remmelg nentis ka, et palju on investeeritud telekommunikatsiooni, välisraha on saanud Eesti Telefon, Ritabell (Q GSM) ja Eesti Mobiiltelefon. «Seoses Eesti Telekomi erastamisega on sidevaldkonda investeeringuid juurdegi tulemas,» ütles Remmelg.

Otseinvesteeringute puhul on investoril üle 20% osalus. Eesti Panga statistikaosakonna maksebilansi allosakonna juhataja Jaanus Krooni sõnul ei pruugi see reegel olla. «See tähendab olulist osa hääli,» sõnas ta.

Remmelga sõnul tähendab otseinvesteering ka maksutulu, eksporti, tehnoloogia tarnimist ja nüüdisaegseid töökohti, portfelliinvesteering sisuliselt seda, et raha tuleb kiirelt sisse ja kiirelt läheb ka välja.

Otseinvesteeringud Eestisse moodustavad ligi 16 protsenti möödunud aastal tehtud investeeringute kogumahust. Portfelliinvesteeringuid tehti Eestisse mullu 3,663 miljardi krooni eest, rohkem kui kuue miljardi krooni eest tehti muid investeeringuid.

Hetkel kuum