Nafta Lätist mööda

09. aprill 1998, 00:00

Interfaxi teatel toetab Jeltsin ka Venemaa kohalike poliitikute initsiatiivi, kes propageerivad Läti kaupade boikoteerimist.

Arvestades Läti diskrimineerivat poliitikat riigis elava 700 000 etnilise venelase suhtes, kutsub president valitsust üles kaaluma tõsiselt alternatiivseid marsruute nafta ekspordiks, ütles Kremli pressiesindaja Sergei Jastr?embski.

Venemaa peab ehitama uued naftaterminaalid Läänemere äärde, et vähendada vedusid Läti sadamate kaudu ning kiirendama torujuhtme ehitust Kasahstani Tengizi naftaleiukohast Novorossiiski sadamasse, tsiteeris Jastr?embski Jeltsini sõnu.

Kriitikale vaatamata viitas Jeltsin, et kohest sanktsioonide rakendamist ei ole oodata.

Umbes 11 protsenti Vene naftaekspordist läheb lääne turule läbi Läti Ventspilsi sadama. Sellega oli Ventspils Musta mere sadama Novorossiiski järel teisel kohal, mille kaudu kulgeb 25% Venemaa naftaekspordist.

Kuna muud Vene ekspordikanalid töötavad maksimaalse võimsusega, ei ole Ventspilsi terminaalile praegu alternatiivi näha.

Ka Venemaa naftakompanii Lukoil ajakirja Neft Rossii märtsikuu numbris kinnitatakse, et Ventspilsi marsruudile ei ole alternatiive. Klaipeda varianti peetakse oluliselt kallimaks ja probleemi ei lahendaks ka uue naftajuhtme rajamine Baltiiskisse. Siiski on Kaliningradi oblastisse kavas rajada uus naftaterminaal.

Möödunud aastal eksportis Venemaa naftatooteid 7,205 miljardi dollari eest. Välja veeti 4,73 miljonit tonni bensiini, 23,994 miljonit tonni diislikütust, 27,797 miljonit tonni kütteõli ja 410 519 tonni määrdeaineid.

Suurbritanniasse vedas Venemaa 1,09 miljonit tonni bensiini ja Lätisse 881 842 tonni, 3,8 miljonit tonni diislikütust läks Suurbritanniasse ja 2,61 miljonit tonni Soome, Ukrainasse veeti 98 000 tonni määrdeõlisid ja Kasahstani 87 000 tonni.

Sergei Jastr?embski sõnul toetab Jeltsin Venemaa kohalike poliitikute ettepanekuid Läti-vastaste majandussanktsioonide rakendamiseks.

Hiljuti nõudis Moskva linnapea Juri Lu?kov, et Venemaa piiraks järsult energiaressursside, metalli ja muude kaupade transporti Läti kaudu. Moskva kauplusi on kutsutud üles Läti kaupu boikoteerima, ärimeestel soovitatud piirata kontakte Läti ettevõtjatega.

Eile soovitas Kemerovo kuberner piirkonna ettevõtetel lõpetada igasuguste Lätile mõeldud kaupade, sh süsi, laadimine ja teelelähetamine.

«Läti eelarve sõltub 70protsendiliselt kaubavahetusest Venemaaga, mistõttu on võimalik küllaltki valusalt tabada finantssüsteemi selles Balti vabariigis, mis lubab endale venekeelse elanikkonna õiguste ignoreerimist,» leiavad Venemaa kohalikud võimukandjad.

Tüli Venemaaga on oluliselt halvendanud Läti suhteid Euroopa Liiduga. Teisipäeval ütles Itaalia välisminister Lamberto Dini, et Läti väljavaated pääseda liitumiskõnelustele teises voorus on halvenenud.

Vene delegatsiooni juht Euroopa Nõukogus Aleksander ?ohhin lubas järgmisel istungil tõstatada Läti küsimuse.

Riigis kasvavad sisepinged ei välista Guntars Krastsi valitsuse kukkumist enne oktoobrikuiseid parlamendivalimisi. INTERFAX-AP-REUTERS-BNS-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing