12. aprill 1998 kell 22:00

Eesti Gaasi juhti häirib odav masuut

Aarne Saar väidab, et Eestis müüdav masuut on odavam kui Venemaa siseturul. Ta lisab, et arvestades raudteetranspordi pidevat kallinemist, jääb talle mulje, et masuuti müünud tehasele jääb kätte väga väike summa sellest tehingust.

«Kui keegi suudab Eestis sellist äri ajada, siis, mis siin salata, see on hea äri,» ütleb Saar. Samas lisab ta, et maagaasi hind ei suuda masuudiga senikaua võistelda, kui masuudi maailmaturu hind püsib tasemel 70--80 USA dollarit tonn.

ASi Eesti Energia viimasel masuuditarne konkursil võitis pakkumus, kus masuudi hind jäi alla 70 dollari tonn. Umbes samaväärse väävlisisaldusega masuut maksis samal ajal Rotterdami sadamas 66,5 dollarit tonn.

Eesti Energia kütusetranspordi talituse juhtaja Rudolf Puks pakub Eestis müüdava Venemaa kütuse odavuse põhjusena seda, et Venemaal on maksedistsipliiniga raskusi ja turul ei liigu raha. «Eestisse müüakse masuuti odavamalt seetõttu, et siit saab raha kätte,» lausub Puks.

Viimase Eesti Energia masuuditarne vähempakkumiskonkursi võitnud ASi Urgen juhataja Raivo Pärnpuu ütleb, et nelja kuuga on masuudi hind maailmas langenud üle 40 dollari tonnilt. «Kuidas on maailmas nafta hind, sellest oleneb kõik,» sõnab Pärnpuu. Venemaa tehastel ei ole mõtet Eestisse kütust odavalt müüa, kui nad saavad mujalt kõrgemat hinda, lausub kütusemüüja.

Pärnpuu sõnul ei tohiks küttemasuudiga kauplemisel kõne alla tulla ka salakütus. Masuuti ei maksustata aktsiisimaksuga ja kogused, millega käibemaksu tasumata kaubelda võidakse, saavad olla väga väikesed, põhjendab ta. «Kindlasti mitte sellised, mille üle Eesti Gaas nuriseda võiks,» lisab Pärnpuu.

Pärnpuu leiab, et pigem võiks gaasiettevõtte nurina põhjuseid otsida Eesti Gaasi kehvadest majandustulemustest. Eesti Gaas kandis pärast viimaste aastate korralikke kasumeid 1997. aastal 4 miljonit krooni kahjumit. «Ilmselt midagi ei lähe nii nagu vaja,» sõnab Pärnpuu.

«Kui naftatoodete hind maailmas tõuseb, hõõrub Eesti Gaas heameelest käsi,» tõdeb Pärnpuu.

Eestisse tarnitava masuudi kõrge väävlisisaldus tekitab Aarne Saare sõnul pikemas perspektiivis probleeme, aga praegu on selline masuut odavam. «Praeguste hindadega maagaas 2,5protsendilise väävlisisaldusega masuudiga ei konkureeri,» tunnistab Saar.

Saar lisab, et kui Eestis müüdaks läänest tulevat üheprotsendilise väävlisisaldusega masuuti, poleks maagaasil mingeid probleeme masuudiga konkureerida.

Eesti Gaasi peadirektor märgib, et läbirääkimiste alustamine Euroopa Liiduga peaks need probleemid lahendama. Väikese väävlisisaldusega masuudi hind oli Rotterdamis eelmisel nädalal ligi 10 dollarit kõrgem.

Hetkel kuum