Euro seab Rootsi surve alla

21. aprill 1998, 00:00

«Oleme alati arvanud, et ühisraha projekt õnnestub. Eduka eurotsooni kõrval elamine seab Rootsi surve alla ning toob esile riigi majanduse puudused. Valuuta vaba kõikumine siin ei päästa, tõenäoliselt liitub Rootsi EMUga üsna varsti, võib-olla aastal 2002,» ütles Rory Clarke majandusuuringutega tegelevast organisatsioonist Economic Intelligence Unit (EIU).

Rory Clarke on EIUs Rootsi majanduse arengut jälginud 1990. a algusest.

«Me ei uskunud, et Carl Bildtil õnnestub majanduslanguse ajal majandust oluliselt reformida,» ütles Clarke. «Bildti kulukärped õõnestasid tema enda partei jalgealust. Pikemas perspektiivis panid need aga aluse majanduskasvu taastumisele,» ütles ta.

Clarke suhtub Rootsi majanduse väljavaadetesse väga positiivselt, ehkki paha ei teeks maksukoorma mõningane vähendamine.

Veel üks abinõu, mis majandusele hästi mõjuks, oleks ühinemine Euroopa rahaliiduga.

«Otsustades EMUst välja jääda on Göran Persson teinud tõsise vea,» ütles Clarke. «See läkitab negatiivseid signaale ning Brüsselis suhtutakse sellesse kriitiliselt.»

«Rootsi rahapoliitika otsustatakse nii või teisiti EMU raames. Kui Euroopa keskpank otsustab järgmisel aastal, kui euro käibele tuleb, karmima rahapoliitika kasuks, tuleb ka Rootsil oma intresse tõsta. Alternatiiviks oleks lasta kroonil kukkuda, mis seaks aga Rootsi finantsturgude poolt samasuguse surve alla, mis tingis eelmise majanduse mõõnaseisu,» ütles Clarke. «Siis pole Rootsil muud valikut kui EMUga ühineda. Rootsist peetakse välismaal lugu ning Rootsi kohalolek keskpangas oleks kasulik,» ütles Clarke. DI

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing