Tüli presidenditooli pärast

21. aprill 1998, 00:00

Ka käesoleval nädalal jääb arvatavasti valuutaturgude tähelepanu keskmesse Jaapani jeen. Dollari kurss jeeni suhtes tõusis esmaspäeval Aasia turgudel 132,41 jeenini. Seejärel muutus interventsioonioht liiga suureks ning USD tõmbus veidi tagasi. Eile avaldati poliitiliselt tundlikud statistilised andmed Jaapani väliskaubanduse kohta märtsi 20 päeval, need näitasid väliskaubandusülejäägi 57protsendilist kasvu 1,25 mld jeenini. Väliskaubandusbilanss on ja jääb veel tükiks ajaks väga tundlikuks teemaks Jaapani suhetes USA ja Euroopa riikidega. Viimased nõuavad järjekindlalt saareriigi sisetarbimise elavdamist ning radikaalse fiskaalreformi elluviimist.

USA ja Jaapani võimuesindajad on tegelikult raske dilemma ees. Mõlemad, eriti Ameerika Ühendriigid, on huvitatud nii tugevast dollarist kui ka tugevast jeenist. Mõlemat nõudmist on aga korraga peaaegu võimatu rahuldada, valuutatehingute kogumahust üle viiendiku moodustavad ju jeeni-dollari tehingud. Kui tõuseb jeen ning dollar langeb, võivad kukkuda USA finantsturud, kui aga dollar tõuseb ja jeen langeb, võib Aasia finantskriis võtta uue ja veel hullema pöörde.

Euroopas on tähelepanu keskmesse tõusnud taas euro. Euroopa Liidu liikmesriigid ei suuda kokkuleppele jõuda tulevase keskpanga presidendi suhtes. Prantsusmaa on läinud isegi niikaugele, et president L. Jospin ähvardab vetoga. Kompromissvarianti -- kaheaastast mandaadijagamist J-C. Trichet' ja W. Duisenbergi vahel ei poolda seevastu Saksamaa, kes kardab, et taoline kompromiss õõnestab keskpanga iseseisvust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing