21. aprill 1998 kell 22:00

Riigimakse laekub prognoositust enam

Esimese kvartali kohta prognoositi riigimaksude laekumise kasvu 108,1% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, ütles maksuameti avalike suhete juht Peeter Riba. Tegelikult kasvas maksulaekumine võrreldes eelmise aastaga 112,4% ja makse on laekunud kokku 2,7 miljardit krooni.

Üle plaani on laekunud üksikisiku tulumaksu, kokku 644,8 mln krooni. Plaanitust rohkem on makstud ettevõtte tulumaksu, mida on laekunud 276,8 mln krooni ehk 23,9% aastaeelarvest.

Käibemaksu on maksuamet ja tolliamet kogunud ligi kümne protsendi võrra rohkem, kui rahandusministeerium prognoosis -- 1,37 miljardit krooni. Samal ajal on alkoholiaktsiisi laekunud vähem kui prognoositud. Vähenenud on kodumaise viina ja piirituse aktsiisi ning veiniaktsiisi laekumine.

Kodumaise õlle aktsiisi laekub prognoositu järgi. Samal ajal on Peeter Riba sõnul vähenenud importõlle aktsiisi osatähtsus.

Tubakaaktsiisi on laekunud üle poole vähem kui rahandusministeerium ette nägi. Riba sõnul on alalaekumise üks põhjus see, et kaubitsejad ostsid eelmise aasta lõpus suure hulga maksumärke ette ära ja alles nüüd hakkavad need otsa lõppema.

Vähem on laekunud mootorikütuse aktsiisi, mida nähti ette 141,6% võrreldes eelmise aasta kolme esimese kuuga, tegelikult laekus 109,1%.

Oodatust vähem on laekunud ka pakendiaktsiisi, vaid 10% aastaplaanist.

Selle aasta esimese kvartali seisuga on kolm suuremat maksuvõlglast endiselt pankrotistunud Ookean (võlg 75 mln kr), Tartu Piim (15,6 mln kr) ja ühistu Majak (14,1 mln kr).

Hetkel kuum