21. aprill 1998 kell 22:00

Saksa mark kahe ja poole kuu kõrgeim

Dollari kurss langes eile pärast teateid Saksamaa liidupangast üllatavalt suure rahapakkumise kohta viimase kahe ja poole kuu madalaima kursini (1,7867 DEMini). M3 rahapakkumine kasvas märtsis 5,1 protsendi võrra, võrrelduna 2,8 protsendiga veebruaris. Analüütikud prognoosisid 3,1protsendilist kasvu. Majandusuuringute instituudi Ifo majanduskliima märtsikuu indeks Saksamaa lääneosas jäi muutumatuna 98,8 punkti tasemele, Ida-Saksamaa indeks tõusis veebruarikuiselt 106,3-lt 107,6-le.

Kuigi Ifo indeks jahutas veidi analüütikute kartusi, andis rahapakkumine siiski võimaluse spekuleerida, et liidupank võib tõsta lühiajalisi intressimäärasid enne, kui seda hakkavad kaaluma USA Föderaalreservide nõukogu liikmed. Lisaks tuleb arvestada, et sakslaste tulevaste partnerite majandus Euroopa majandus- ja rahaliidus kasvab kiiremini, ähvardades majanduse ülekuumenemisohuga. Saksamaa liidupank käitub mitmete analüütikute arvates juba praegu Pan-Euroopa keskpangana.

Buba nõukogu liige Edgar Meister jahutas küll margausklike meeli, väites, et liidupangal ei ole mingit vajadust enne rahaliidu käivitamist intressimäärasid ühtlustada. Hiljem ta pehmendas oma ütlust, toonitades, et teiste rahaliidu liikmete intressid võivad langeda. Marka aga suunamuutuse märke ei näidanud.

Eile õhtul oli dollari kurss 1,789 DEMi (14,312 krooni).

Jaapani jeeni suhtes oli dollar väheaktiivne ja jääb seda arvatavasti kuni nädala lõpuni, kui avaldatakse majandusreformide sisu.

Hetkel kuum