Leedu erastamine kiireneb

27. aprill 1998, 00:00

Leedu erastamiskomisjoni esimees Eduardas Vilkas usub, et Leedu ettevõtete erastamine areneb tõusujoones, sest Leedu majandusolukord ja prestii? paranevad ning välisinvesteeringute maht suureneb.

Leedus on praegu ligi 3000 ettevõtet, kus riigi osalus on kokku 14 miljardit litti ehk 50,12 mld Eesti krooni. Tänavu on kavas erastada üle 1500 objekti, võrreldes 270ga eelmisel aastal. Riik loodab nende müügist teenida 21,45 mld krooni.

Väga palju on praegu juttu Lietuvos Telekomase erastamisest, sest see mõjutab telefonikõnede hinda ja Leedu telekommunikatsiooni arengut ning ühtlasi on esimene strateegiline erastamisele minev objekt. Selle erastamise edu või ebaedu kujundab arvamuse kogu Leedu ärikliimast.

Riik on kehtestanud Leedu telekomi aktsiatele minimaalhinna ja kui investorid pakuvad sellest allapoole, võib erastamine ebaõnnestuda. Viiest potentsiaalsest erastajast on sõelale jäänud kaks: Taani TeleDanmark ning Rootsi Telia koos Telecom Finlandiga. Valitsus loodab ühega neist mais lepinguni jõuda.

Alanud on veel ühe strateegilise ettevõtte, Klaipedos Smelte müümine. Firma aktsiakapital on 38,03 miljonit litti ja riigil on kavas müüa kõik talle kuuluvad aktsiad -- 89,5%. Nende alghind on 102 miljonit litti ja Smelte müügidokumendid on saadaval 15. maini.

Suurt naftafirmat Ma?eikiai Nafta on Leedu valitsusele appi tulnud erastama Prantsuse pank Banque Paribas, õigusabifirma McDermott, Will & Emery ja auditifirma Ernst and Young.

20. aprillil sai täis Baltimaade ühe suurema, Alytuse tekstiilikombinaadi erastamispakkumuste esitamise tähtaeg. Selle 63,18protsendilise aktsiapaki pärast tuleb avalik konkurss Rootsi firma Borås Wäfveri ja Singapuri Tolaram Groupi vahel. Müüdavate aktsiate hind on seni teadmata, kuid kombinaadi varad on hinnatud 12,03 mln litile.

Möödunud aastal sai riik 270 ettevõtte müügist 80,88 mln litti. Välisinvestorid osalesid ainult kaheksa objekti erastamisel, ometi moodustasid välisinvesteeringud 79% kõigist erastamistuludest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing