Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lelutootjad on hädas

  «Issi, kui ma suureks kasvan, siis ostaksin oma lapsele just sellise nukutoa,» väljendab üks pisike plika mänguasjapoes äärmise taktitundega soovi saada endale roosa plastmassist Barbie mööbel.
  Kaupluse Lokki müügijuht Eve Prööm nõustub, et välismaist plastmassist nukumööblit ja importmänguasju ostetakse tunduvalt rohkem kui samas kõrval välja pandud Eesti korralikult nikerdatud puitlelusid. Käsitööna valmistatud väikeseid puidust toole ja autosid ning takust lakaga hobuseid ostetakse rohkem jõulude ajal, lausub Prööm. Suures kaupluses on müügil ka eestimaised puitklotsid ja lauamängud.
  Prööm ütleb, et nõudlus mänguasjade järele, mida vaid Eesti tarbijatele toota saaks, on täiesti olemas. «Inimesed tahavad ja käivad pidevalt küsimas eestikeelseid lauamänge,» kinnitab ta. Saadaval on praegu vaid eestikeelse tõlkega välismaised lauamängud, mis ostjat täielikult ei rahulda, ja ASi Ulvi Postkaart valmistatud sõnamängud, mille valik pole kõige parem, lisab müügijuht.
  ASi Ulvi Postkaart tegevdirektor Ulvi Kuusk ütleb, et isadele-emadele armsate lauamängude «Reis ümber maailma», «Tsirkus» jt valmistamisele on nad juba mõelnud, kuid ühe lauamängu tootmine vajab ligi 50 000 krooni eest investeeringuid.
  Arvestades aastast läbimüüki, 1500--2000 eksemplari ühte lauamängu, pole see investeering väga tasuv, lausub Kuusk.
  Endisest kammivabrikust välja kasvanud ASi Estiko Plastar vanemmeister Maie Sisask meenutab endiseid hiilgeaegu plastmassist mänguasjade tootmisel. Praegu on mänguasjade toodang plastmassist ämbrite ja kausside kõrval vähenenud viiendikuni tootmismahust. Estiko Plastar toodab väikelaste kõristeid, liivavorme ja kühvleid ning autosid.
  Eesti turg on väike ja vaene, võtab probleemid kokku ASi Metaprint direktor Rein Kruuse. Endine Norma mänguasjade tsehh toodab plekist ja plastmassist mänguasju kuni 10 miljoni krooni eest aastas. Ameerikasse, Inglismaale ja Saksamaale eksporditava toodangu kõrval müüakse Eestis vaid paar tuhat tükki Metaprindi mänguasju. «Viimaseid ostavad siit kah valdavalt turistid,» lisab Kruuse. «Eesti turg tahab odavat «hiinlast».»
  Viimase väitega ei nõustu mänguasjade hulgimüügiga tegeleva ASi Rekato direktor Urmas Sirel. «Inimesed on hakanud hindama ja ostma ka kallimaid mänguasju,» ütleb ta. Ometi ei oska Sirel leida vastust, miks mänguasjade tootmine Eestis väheneb. Rekato käibest moodustavad kodumaised lelud alla protsendi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Euro langes dollari suhtes 20 aasta madalaimale tasemele
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.