29. aprill 1998 kell 22:00

Türki sõidul tasub loobuda eelarvamustest

ca 65 Eesti kroon

Türgis on vähemalt 300 päikselist päeva aastas. Soe meri, oivalised rannad ja üha paranev teeninduskultuur ning hotellide tase meelitab eurooplasi.

Aprillikuises Türgis Vahemere rannikul valmistuti kiirelt algavaks turismihooajaks: parandati kõnniteekive, krohviti fassaade, paigaldati tänavakohvikuid, romantilistel kruiisilaevadel lasti pintslil kibekähku käia.

Ise korduvalt Türgis viibinuna julgen soovitada: unustage ei tea kust ajusoppi jäänud eelarvamused ebasõbralikest türklastest ja ärge peljake seda kaunist maad puhkusepaigana.

Kui olete hotelli suhtes väga nõudlik, küsige reisibüroost kindlasti nelja-või viietärnihotelli. Ärge unustage uurimast ka vahemaid merest, peatänavast või keskusest. Reeglina on kõrgtasemelistel hotellidel oma rand, suur park ja rohkelt sportimisvõimalusi.

Kui ülikülluslik idamaine luksus kõrgklassi hotellis pole primaarne, vaid te peate tähtsamaks koguda eksootilisi muljeid idamaisel basaaril, võtta päikest, õppida tundma külalislahket ja lõbusat rahvast, siis võite piirduda ka ühe-kahetärni hotelliga. Ka kõige madalamajärgulises hotellis on tagatud puhtus ja elementaarsed mugavused. Odava majutuskoha puhul tuleb teil ehk leppida ehitusmüraga vahetus naabruses, kesise hommikusöögiga või sellega, et aknast avaneb vaade otse naabermaja rõdule.

Golfimängijate paradiis on Belek, kus asub mitu tipptasemel golfiväljakut. Muide, mängija riietus on rangelt reglementeeritud. Belekisse tasub sõita kevadeti või sügisepoole, mil kõrvetav päike ei sega mängu.

Ajaloohuviline leiab Türgis maailmakuulsate antiiklinnade Trooja, Efesose ja Hierapolise varemed. Neist kõige suursugusema mulje jätab Efesos oma terviklikkuses. Selgelt aimatav tänavatevõrk, mõned säilinud hoonefassaadid, kümblusasutused ja hiiglaslik amfiteater viivad teid 2000 aasta tagusesse minevikku.

Pidage meeles, et poest ja tänavakioskist ostes on kõik joogid palju odavamad kui hotelli baaris või restoranis. Teisalt on oma jookide ja söökide toomine hotelli keelatud. Nii et läbipaistva kilekotiga pudelite kilinal ei maksa hotelli vastuvõtuleti eest mööda minna, administraator teeb teile kindlasti märkuse.

Jookide puhul veel üks vihje -- kõik kohalikud Türgi päritolu joogid on importjookidest paar kuni kolm korda odavamad.

Maitske kindalsti oivalist türgi õlut Efes, samuti likööre ja veine.

Üks õhtu tuleks kindlasti veeta rahvuslikus stiilis: nautige rahvusroogi ja -jooke, vaadake nabatantsu ning tantsige ise kaasahaaravalt rütmika türgi muusika saatel.

Üldlevinud arvamus piprasest toidust ei vasta tõele. Eelroog koosneb värsketest salatitest. Praad valmistatakse kas lam-ba-, looma- või kanalihast, sealiha ei kasutata. Kindlasti tuleb maitsta kebabi -- püstvardas küpsetatud liha.

Magustoidud on eesti maitsele liiga imalad, aga kes tahab midagi tõeliselt magusat, peab tellima baklava või helva.

Hetkel kuum