3. mai 1998 kell 22:00

Heleniuse tähetund

Ei ole kuigi tavapärane, et keegi kaks nädalat järjest Äripäeva nädala tegija tiitli saab. Joakim Heleniuse juhitavale Hansa Investmentsile on viimased nädalad paraku mägede liigutamise aeg olnud.

Agaralt Cresco väljatöötatud EMV ja Merko Ehituse ühinemissuhte vastu sõdimine on andnud tulemi, mis paneb tõesti huviga ootama 8. maid, nagu ka kõrvalleheküljel väidavad ehitusettevõtte EMV praegused ja endised juhid.

Ehk ei olegi täiesti alusetud mõni aeg tagasi levima hakanud sahinad, et Hansa Investments tahab EMV liita hoopis Koger & Sumbergiga, kus samuti osalust omatakse.

Joakim Helenius seadis õigetesse rööbastesse viimasel ajal Eestis hulgaliselt näiteid leidnud tendentsi, et ettevõtete juhatused kipuvad omanikel ülekäte minema. Tallinna Pank, ehitusettevõtted, Hoiupank jne.

Hansa Investments andis kõigi ettevõtete managementidele päris tõsise vihje -- juhatused ei saa alati teha seda, mis ise tahavad.

Ka mõni aktsionär on küllalt nupukas ja samuti rahakas, et suuta end liialt ettevõttega samastama hakanud tegevjuhtidele koht kätte näidata.

Tasub meelde jätta Eesti ettevõtted, kus Hansa Investmentsi nõustatav Baltic Republics Fund praegu osalust omab: Hansapank, Hoiupank, Sylvester, Tallinna Kaubamaja, Reval Hotel Group, Koger & Sumberg, EMV, Baltika, Võru Juust, Eesti Näitused, Viisnurk, Eesti Gaas, üheksa Läti ja Leedu ettevõtet. On mõtlemisainet juhuks, kui kellelgi tekivad ühinemisplaanid.

Hetkel kuum