Toompealt alkohol välja

04. mai 1998, 00:00

Riigikogu liige, õiguskomisjoni esimees Daimar Liiv on täiskarsklane ja toetab alkoholi väljaviimist Toompea lossist. Samal seisukohal on ka teine riigikogu liige Maido Pajo.

«Mul on hea meel, kui alkohol Toompealt ära kaob,» ütleb Pajo. Ta leiab, et ka avalikkuse silmis on tervitatav, kui Toompeal valitseb karskus.

Majanduskomisjoni esimees Tiit Made leiab, et Toompea restoran-baarist on kujunenud joomiskoht, mis näeb välja vilets ja õnnetu. «Restoranist tuleks teha klubiline koht, kus oleks müügil vaid õlu ja margiveinid,» teeb Made ettepaneku.

Alkoholi keelustamine ei paranda Made sõnul olukorda, kuigi vahel võib sellest tõusta tulu. «Kui kättesaadavus on väiksem, on ka sellele järgnev hukatus tagasihoidlikum,» lausub Made. «Ega igaüks ei viitsi poodi pudeli järele minna.»

Isamaaliidu esimehe Toivo Jürgensoni sõnul pole alkoholi väljaviimine Toompealt reaalne ega mõistlik. «Riigikogus töötavad täiskasvanud inimesed, kes peaksid oskama alkoholiga ümber käia,» ütleb ta. «Saan aru, et teatud juhtudel on mõni mees või naine Toompeal alkoholiga üle pingutanud, kuid see on tema isiklik probleem.»

Koonderakonna liige Peeter Lorents üllatub ja küsib esmalt: «Misasja? Kustkohast?» Sekund hiljem kinnitab ta, et keeluga niisuguseid probleeme ei reguleerita ja see ettepanek ei lõhna normaalsuse järele.

Toompea lossi baaridaami sõnul ei erine parlamendisaadikud joogiharjumuste poolest lihtrahvast. «Pits konjakit, d?inn toonikuga, Verine Mary,» loetleb ta riigikogu liikmete eelistusi.

Toompea restorani direktor Toomas Purres ütleb, et alkoholist rääkimine on hell teema ja teravdatud tähelepanu sellele väsitab nii rahvaasemikke kui restorani töötajaid. Samas leiab temagi, et alkoholi müügi lõpetamine Toompeal pole hea mõte.

«Baarid ja kohvikud on ju igal pool ja pits konjakit ei tee paha,» räägib Purres.

Küsimusele, kas osa riigikogu liikmeid sisustab tööaega baaris istudes, vastab Purres: «Jah, kuid baaris on siseraadio, mis kannab üle terve istungi. See, kes siin istub, kuuleb kõike, mis saalis toimub. Ega saalis kohalolek näita veel töö efektiivsust.»

Purres kinnitab, et kuigi Toompea lossis on olnud näha napsitanud riigikogu liikmeid, pole keegi neist seal pikali kukkunud.

Purres ütleb, et põhiosa restorani käibest annab toitlustamine. Alkohol toob tema sõnul väga vähe sisse. «Restorani 300 000kroonist kuukäivet alkoholi väljaviimine oluliselt ei mõjuta,» kõneleb Purres.

Toompea restoran-baaris on juurdehindlus alkoholile sada protsenti ja linna odavaimaks joogikohaks seda Purrese sõnul pidada ei saa. «Võib-olla kaks-kolm krooni on joogid odavamad kui mujal,» kummutab Purres müüdi Toompea baarist kui linna odavaimast joogikohast.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing