5. mai 1998 kell 22:00

Kanada teab, mida tähendab rahaliidu naabrus

Kanada majandus on USA majandusega palju tihedamalt läbi põimunud kui Suurbritannia või Rootsi majandus Euromaaga. 80% Kanada ekspordist läheb USAsse, üheksa kanadalast kümnest elab 150 km raadiuses USA piirist, riikidel on helistamisel ühine maakood, ühised hokimeeskonnad ja keel. Üleminekust ühisele valuutale ei ole aga juttugi. Kanadalastel on oma, Suurbritannia kuninganna pildiga Kanada dollar.

Keegi ei keeldu aga vastu võtmast USA dollareid, mida saab vabalt kasutada kogu riigis. Kanadalastele on üsna tavaline kahe pangakonto omamine, et kokku hoida konverteerimiskulusid.

Tööstuses, eriti USA tööstusega integreerunud autotööstuses, on arvestusühikuna valdavalt käibel USA dollar. Ameeriklastele kuuluvates ettevõtetes, nagu GM Canada ja Chrysler, on USA dollari kasutamine kontserni sees iseenesestmõistetav. Kanada dollarites tehakse vaid 2% firmadevahelistest tehingutest.

«Kanadal on suur tooraineeksport ning et maailmaturul on toorainete hinnad noteeritud USA dollarites, on loomulik, et Kanada suured kaevandusfirmad avalikustavad oma majandustulemusi Ühendriikide vääringus,» ütles Kanada keskpanga asejuhataja Chuck Freedman.

Paljud Toronto börsil noteeritud rahvusvahelised suurfirmad, nagu Seagram ja Northern Telecom, maksavad ka dividende USA dollarites. Seegi on mõistetav, sest suurem osa nende nime poolest Kanada ettevõtete tootmisest ja käibest toimub teisel pool piiri.

Kui arvestada Kanada majanduses ringlevate USA dollarite hulka, võiks kõne alla tulla ka palga maksmine selles vääringus. Seda aga ei tehta ning keskpank spontaanset USA dollarile üleminekut ei karda.

«Muude riikide kogemused näitavad, et elanikkond ei lähe võõrvaluutale üle enne, kui on täielikult kaotanud usalduse oma raha vastu. See ei juhtu aga tavaliselt enne, kui inflatsiooni mõõdetakse kolmekohaliste numbritega nagu 1980. aastatel Ladina-Ameerikas,» ütles Freedman.

«Seni, kuni suudame tagada tasakaaluka rahapoliitika, kasutavad kanadalased Kanada dollareid,» usub ta. DI

Hetkel kuum