5. mai 1998 kell 22:00

Leedu Hermise pank ei kiirusta

Eelmisel neljapäeval lükkas Leedu Pank tagasi Vilniuse panga nõude osta 43% konkureeriva Hermise panga aktsiatest, mis annaks talle 50% häältest. 10% Hermise aktsiatest kuulub Eesti Ühispangale.

Hermise pank nimetas algul pakkumist vaenulikuks ja oli valmis end kaitsma, kuid hiljem on ta alustanud Vilniuse pangaga läbirääkimisi ühise seisukoha leidmiseks. Hermise panga juhid on keskpanga otsust kiitnud, sest nad väidavad, et konkreetse ühinemisplaani puudumise tõttu ei saa sellega kiirustada.

Keskpank ütles edasilükkamisotsuse põhjenduseks, et tahab enne selgeks saada suuruselt kolmanda, põllumajanduspanga erastamise, mille vastu on huvi tundnud nii Vilniuse kui ka Hermise pank.

Leedu rahandusminister Algirdas ?emeta ütles eile, et toetab keskpanga otsust, mis peatas Vilniuse panga nõude 43%-le Hermise panga aktsiatest. Ta lisas, et pankade ühinemine on vajalik, kuid enne kui lasta kahel juhtival pangal ühineda, tuleks turu olukorda põhjalikult analüüsida, kas ühinemise järel ei teki nende monopoolset seisundit. Kahepeale oleks Vilniuse ja Hermise kontrolli all 35% Leedu pangandusturust. REUTERS-ÄP

Hetkel kuum