5. mai 1998 kell 22:00

USA turg taas rekordkõrgustel

Läti börs kukkus eile kaks ja pool protsenti ning RICI lõpetas päeva allpool 500 punkti taset. Maaklerid loodavad tõusu nädala teisel poolel, sest turg üritab distantseeruda pingetest Venemaaga. Suurimate langejate hulgas oli siiski Vene turuga tihedalt seotud Daugavpilsi masinaajamitehas ning Kaija (langesid vastavalt 3 ja 4 santiimi). Unibanka teade liisingufirma osaluse müügist Den Norskele tõstis panga aktsiat 10 protsendi võrra.

Leedu turg oli eile kindla suunata. Põhinimekirja indeks Litin langes 7,28 punkti võrra, Litin-A seevastu tõusis 0,69 protsenti. Turuliider Hermis kukkus 4,66% ning maaklerite sõnul pole turul tõusu oodata enne heade uudiste saabumist.

Venemaa kauplemissüsteem alustas pärast pikki pühi uut nädalat ning pea protsendilise tõusuga. Maaklerid on edasise tõusu suhtes pessimistlikud, arvates, et praegune tasakaalupunkt on saavutatud ning investorite huvi raugenud. Arenevad turud on momendil samuti huviorbiidist väljas, mistõttu jääb loota uue valitsuse positiivsetele sammudele. Turuliidritest jäi Ühendatud energiasüsteemid praktiliselt samale tasemele, Lukoil tõusis 1,45 %.

Ideaalilähedane USA majandusolukord suunas Wall Streeti taas rekordkõrgustele. Dow lõpetas esmaspäeval uuel life high tasemel (9184,94 punkti), päevasisene uus rekord on nüüd 9261,91 punkti. Esmaspäevane tõus oli siiski rohkem firmade ja sektorite kui kogu turu tõus. NYSE tõusjate-langejate suhe oli enam-vähem tasakaalus. Suurim tõusja (39%) New Yorgi börsil oli Union Texas Petroleum, kes teatas oma ühinemisest Arcoga. Nasdaqi turu tegija oli farmaatsiafirma Entremed, mis tõusis päeva lõpuks 329 protsenti. Dow koosseisu suurimad tõusjad olid Union Carbide (peab ühinemisläbirääkimisi British Petroleumiga) ning Eastman Kodak.

Eile aga vedasid langevad dollar ja võlakirjaturg alla ka aktsiaturu.

Hetkel kuum