6. mai 1998 kell 22:00

Erakorralisi riigikogu valimisi ei tule

«Olukorras, kus enamik riigikogus esindatud parteisid ei toeta erakorraliste valimiste korraldamist, pole ka Koonderakonnal põhjust teisiti otsustada,» ütles Koonderakonna juhatuse liige Märt Kubo.

Kubo sõnul jõudis ka peaminister riigikogu fraktsioonidega vesteldes järeldusele, et erakorraliste valimiste ideel pole parlamendis piisavat toetust.

Eile õhtul koos olnud erakonna juhatus ei arutanud ka peaministri võimalikku lahkumist. «Loodetavasti rahuneb poliitiline olukord nüüd mõneks ajaks maha, aga meil tuleb endal selle nimel kõvasti tööd teha,» tunnistas Kubo.

Eile hommikul otsustas Koonderakonna ja Maarahva ühendus erakorralisi valimisi mitte esile kutsuda ja soovitas peaministril jätkata. «Usume, et meil on jõudu ja tahet edasiminekuks,» kinnitas Maarahva erakonna fraktsiooni esimees Tiit Tammsaar.

Tammsaar ei pidanud tõenäoliseks, et tegemist on erakorraliste valimiste edasilükkamisega sügiseni.

Kui Koonderakonna koalitsioonipartneritest maaerakonnad on erakorraliste valimiste vastu olnud, siis ühinenud opositsioon oli valimisteks valmis juhul, kui peaministri umbusalduse algatus tuleb valitsusliidult.

Isamaaliidu esimees Toivo Jürgenson avaldas eile lootust, et tekkinud poliitiline olukord lähitulevikus mingi lahenduseni jõuab. «Vaid peaministri tagasiastumine või jätkamine oleks poolik lahendus. Parim variant on vähemusvalitsuse jätkamine konstruktiivses koostöös opositsiooniga,» lausus Jürgenson. Ta lisas, et alati jääb ka võimalus vahevalitsuse tekkeks, kuid selline valitsus vajab riigikogu tugevat toetust, mis praeguses olukorras pole reaalne.

Hetkel kuum