Hoiupanga tagasiostetud aktsiad välismaale

13. mai 1998, 00:00

«Eestis keegi aktsiaid osta ei taha,» tõdes Lauri. Tema sõnul on ka täiesti prognoosimatu, kas välisinvestorid soovivad üldse Hoiupanga aktsiaid osta.

Lauri nentis samuti, et kui Daiwa pank oleks need aktsiad turule paisanud, oleks aktsia hind langenud, kuid kui aktsiad müüakse suurte plokkidena välisinvestoritele, siis turule need ei satu ning aktsia hind ei lange.

Hoiupanga pearaamatupidaja Juta Maar ütles BNSile, et praeguses turusituatsioonis pole aktsiate müük GDRidena (aktsia omandiõigust tõendav väärtpaber) tõenäoline. «Sellest on pangas juttu olnud, kuid selle õnnestumine pole Hansa- ja Hoiupanga ühinemise eel usutav,» nentis Maar.

Hoiupanga juhatuse esimees Üllar Jaaksoo väitis ülemöödunud nädalal, et Hoiupanga Töötajate ASi (HTAS) poolt Daiwa pangale panditud ja Hoiupanga väljaostetud aktsiaid võidakse kasutada GDRide emissiooniks.

Ago Lauri sõnul on aktsiate tühistamine võimalik, kuid sellegi jaoks peavad aktsionärid nõusoleku andma. «Kui aktsiad tühistatakse, siis ei võida ega kaota pank midagi, sest praegu on aktsiad Hoiupanga bilansis miinusmärgiga,» rääkis Lauri.

Hoiupanga kapitali adekvaatsus langes Daiwale panditud aktsiate tagasiostuga 10,5 protsendi tasemele, Eesti Panga poolt kehtestatud normatiiv on 10%. Juta Maari hinnangul ei tohiks Hoiupangal siiski kapitali adekvaatsusega probleeme tekkida, sest kui aktsiad müüakse, suureneb omakapitali määr taas.

BNSi teatel kasvab panga omakapitali määr aktsiate ostuväärtuse võrra, kui tresooraktsiatest vabanetakse. Aktsiate müügi- ja ostuhinna vahe kajastatakse omakapitali kirjel aa?io. Praeguse turuhinnaga müües saaks pank tehingust umbes 70 miljonit kahju.

Hoiupank ostis HTASi poolt Daiwale panditud aktsiad 29. aprillil ära, põhjendades seda sooviga vältida aktsia hinna langust, kui viimane need turule paiskaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing