Leedust pärit partii valetelefone Eestis müügil

13. mai 1998, 00:00

Telefonid on kas Leedu operaatori Bit? GSM poodidest varastatud või on nende sim-lock avatud. Sim-lock ei lase telefonil töötada üheski teises võrgus peale selle, kus ta peale pandi. Eestis kasutab sama tehnikat Ritabell.

Bit? GSM müüb telefone nii sim-lock'iga kui ka ilma, esimesel juhul on hind ligi 2000 krooni, teisel üle 3500. Nende telefonide hind, mida Eestis müüb leedu aktsendiga vene keelt kõnelev noormees, on 2800 krooni.

Kaasa annab müüja karbi, koodid (valed, ka telefoni turvakood erinab koodilipikul märgitust) ja leedukeelse raamatu. Telefoni tagapaneelil on auguga Bit? GSMi garantiilipik, millest järeldub, et telefoni on avatud.

Müüja sõnul telefon Eestis lukku ei lähe. «Olen neid juba 300 tükki müünud, ükski pole lukustunud,» kinnitas noormees, kes enda väitel õpib Eestis Concordia ülikoolis.

Eesti Mobiiltelefoni (EMT) pressiesindaja Jüri Kriisemann ütles, et EMT on alati soovitanud mitte osta telefone käest, vaid volitatud müüjatelt. «Minu hinnangul on ostetud sim-lock'iga telefonid, kust kood on maha võetud,» ütles ta.

Edela tolliinspektuuri juhataja asetäitja Marek Helm ütles, et Ikla piiripunktis pole ebaseaduslikult maaletoodud mobiiltelefone avastatud. Helmi sõnul pole võimalik tagada sajaprotsendilist kontrolli, võimalikku salakauba sissevedu kontrollitakse pisteliselt.

Kui oletus, et need Leedu telefonid on kõik ühe IMEI koodiga, tõeks osutub, tähendab see 300 nördinud klienti, märkis Esmofon Grupi müügijuhi Heigo Ensling. Kui üks neist telefonidest varastataks või kaotataks ja omanik palub operaatoril IMEI koodi sulgeda, lukustuvad ka kõik teised telefonid.

Enslingu sõnul pole IMEI koodi lihtne muuta. «Mida uuem aparaat, seda raskem see on,» tõdes ta.

IMEI koodi saab kontrollida, vajutades telefonil *#06#. Kui number, mida telefon näitab, ei vasta sama pikale numbrile, mis on kirjutatud telefoni tagapaneelile, on alust arvata, et tegemist on varastatud mobiiltelefoniga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing