13. mai 1998 kell 22:00

Venemaa avab Põhjamereteed

Venemaa võib avada lähiajal Põhjameretee välismaa kaubalaevadele, mis tunduvalt lühendaks nende teekonda USAst Venemaale.

See võimaldaks välismaa laevafirmadel kahekordistada kaubavedu 1997. a 4 miljonilt tonnilt 8 miljonile, ütles Venemaa transpordiminister Sergei Frank Euraasia transpordikonverentsil.

Venemaa on huvitatud Põhjameretee paremast kasutamisest ja välismaa kaubalaevade sinna toomisest, rõhutas ta. Kuid enne selle meretee avamist on ministri sõnul vaja ajakohastada seal navigatsioonisüsteeme ja kommunikatsioone.

Venemaa transpordiministeeriumi spetsialistid ennustavad, et järgmise kahe-kolme aasta jooksul veetakse Põhjamereteel 30--35 miljonit tonni süsivesinikke. Praegu lastitakse Jamali poolsaarel esimesele Soome lipu all sõitvale laevale vedelgaasi. Laev veab lasti Hollandisse. REUTERS-ÄP

Hetkel kuum