Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Bürokraatidesse suhtutakse liiga kriitiliselt

  Korduvalt on Äripäev kriitiliselt kirjutanud bürokraatidest. Bürokraatiat on liiast, nende arvu on vaja vähendada. Kuid võrrelgem kahte olukorda. Esiteks. Te seisate pool tundi koridoris järjekorras mingi bürokraadi ukse taga, et saada üht allkirja. Kas pole tüütu?
  Teiseks. Te sisenete kabinetti. Bürokraat paneb ajalehe kõrvale ja lahendab kiiresti teie küsimuse ning hakkab jälle lehte lugema, st ta on valmis järgmist kodanikku teenima.
  Kas pole meeldiv? Tegelikult esinevad mõlemad kirjeldatud variandid vaheldumisi, sest kliendid ei käi ühtlaselt. Probleem on, mille järgi bürokraatide arvu määrata -- kas tippkoormuse järgi (tekib ajuti liig) või keskmise järgi (ajuti tekib järjekord). Keegi ei märka, kui bürokraat töötab üle aja või nädalavahetusel.
  Otsustamise allapoole viimisel on kaks otsa. Kui seadus on küllalt üldine, tuleb paljud erijuhud lahendada, st otsustab madalama astme bürokraat. Siin sõltub palju konkreetsest inimesest. Kui kunde ei ole rahul, läheb ta kõrgema bürokraadi juurde, töötades ise vastu detsentraliseerimisele.
  Kui seaduses on kõik väga täpselt määratud, tekib erijuhtude puhul vastuolu seaduslikkuse ja otstarbekuse vahel. Bürokraat peab siis kas nõudma seaduse täitmist, olles sunnitud käituma terve mõistuse vastaselt, või tulema kundele vastu ja laskma «üle nurga». Kui bürokraat mõne korra seda teeb ja vahele jääb, siis järgmine kord...
  Bürokraadi palga puhul jätab Äripäev pidevalt mulje, lähtudes üksikutest näidetest , et need on liiga suured. Kuid nii nagu luksusautode järgi ei saa hinnata rahva elatustaset, ei saa väheste tippude järgi kõiki bürokraate hinnata. Arvan, et enamiku Eesti bürokraatide palk jääb alla riigi keskmist. Kui lugeda Äripäevas avaldatud ärilõunate hindu, tuleb bürokraadile nutt peale. Äripäeva pakutud reisidest ei maksa unistadagi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Ökonomist: kiire hinnatõus on hakanud tarbimist piirama
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Vahe hindade ja sissetulekute vahel käriseb järjest suuremaks, kirjutab Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Modera kasvatas poole aastaga müüki 60%
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Automüügitarkvara tootev Eesti ettevõte Modera kasvatas selle aasta esimesel poolel müüki 60%, ettevõtte tulu ulatus 654 846 euroni.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Kriis Ühendkuningriigi valitsuses jätkub, pannes naela langema
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Hilja õhtul vallandas Ühendkuningriigi peaministri koha pärast võitlev Boris Johnson ühe võtmeministri, ehituse ja kohaliku arengu eest vastutava Michael Gove. Valuutaturg reageeris otsusele naela langemisega teiste peamiste valuutade suhtes.
Läti taastab kohustusliku ajateenistuse
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.
Läti plaanib seoses Venemaa põhjustatud pingetega taastada järk-järgult meestele kohustusliku kaitseväeteenistuse, teatas kaitseminister Artis Pabriks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.