17. mai 1998 kell 22:00

Pangad unustavad kliendi

«Iga pank töötab liitumise eel sissepoole, mitte väljapoole,» pidas Lõhmus Tallinna Panga 625 000 kroonist puhaskasumit aprillis ootuspäraseks. Ta lisas, et liitumise mõte ongi selles, et uus pank oleks midagi enamat kui kaks panka eraldi.

Ühispanga asepresident Ülo Suurkask tunnistas, et pankadele on hetkel ühinemise läbiviimine olulisem kui kliendid. Ühispank teenis aprillis 1,7 miljonit krooni puhaskasumit.

«Enne oli klient tähtsam, praegu on kliendi kõrvale tekkinud teine objekt, mis tähelepanu vajab, s.o liitumine,» rääkis Suurkask.

Suurkase väitel pole Tallinna Panga väärtus langenud. «Tähtsam on see, mida pank pärast ühinemist teenib, kui see, mida ta enne tegi,» sõnas Suurkask.

Tallinna Panga riski- ja varahalduse osakonna juhataja Rändy Hütsi ütles, et ei saa väita, nagu oleks Tallinna Pank kliendid unarusse jätnud. «Muidugi on liitumise küsimus oluline, investoritel on tähtis vaadata liitunud panka,» lausus ta.

Rändy Hütsi sõnul on Tallinna Panga väike kasum tingitud madalseisust aktsiaturgudel.

Tallinna Panga aktsionär, ASi Lääne Kalur juhataja Otu Sukles ütles, et tema ei vaata hea pilguga sellele, et panga kasum väheneb ja klienditeeninduse kultuur langeb. «Inimlikust seisukohast on see arusaadav, kõik istuvad kohvri otsas ja ootavad, kes jääb uude panka tööle, kes mitte,» sõnas Sukles.

Sukles ütles, et Lääne Kalur hoiab oma pangakontot Ühispangas ja on ka selle panga aktsionär, mistõttu ettevõte on pankade ühinemise poolt.

Tallinna Panga aktsionäri ja sama panga kliendi ASi Restor juhataja Arsi Kook väitis, et tema pole pangas klienditeenindusega probleeme märganud. «Päris kibestunud me väikese kasumi pärast ei ole,» sõnas Kook.

Suure restaureerimisfirma juhi sõnul võib Tallinna Panga kasumi vähenemist käsitleda hooajalise nähtusena. «Globaalselt vaadates suhtume positiivselt asjaolusse, et ühinemisele pööratakse rohkem tähelepanu kui klientidele ja aktsionäridele, sest nad ehitavad ju uut panka,» sõnas Kook.

Kook lisas, et Tallinna Panga aktsionäride üldkoosolekul hääletab AS Restor eeldatavasti Ühispangaga liitumise poolt.

Tallinna Panga bilansimaht oli aprilli lõpus 3,16 miljardit krooni, mis on 38 miljonit krooni väiksem kui märtsis.

Panga bilansimahu vähenemine on seotud märtsi lõpus saadud sündikaatlaenuga, mille vahenditest asendati märtsi lõpus ja aprilli alguses lühemaajalisi laene. Klientide hoiused ja tähtajalised deposiidid aprillis kasvasid.

Ühispanga bilansimaht ületas aprilli lõpus 10,5 miljardit krooni. Aprillis kasvas panga bilansimaht 30 miljonit krooni. Ühispanga nelja kuu puhaskasum oli 83 miljonit krooni.

Tallinna Panga ja Ühispanga aktsionärid teevad pankade ühinemise otsuse 24. mail.

Hetkel kuum