Häid skannereid on igasuguseid

20. mai 1998, 00:00

Lugematu arv kordi olen ma skanneritest kirjutades üritanud selgitada, et need kõik on head kukepildi arvutisse lugemiseks, väljatrükikõlbuliku pildi jaoks on aga vaja veidi teist hinnaklassi. Sedapuhku on ka see kallim ots tabelis sees, sest ma arvan, et ostjaid võiks neil olla rohkem kui täna (Eestis nii paarkümmend) ja nimelt nende osas, kes kaaluvad paari- kuni viiekümnetuhandeste skannerite ostmist. Soomes on selline poole miljoni kanti skanner igas viisakas lehetoimetuses ja trükikojas, mis muidugi mõista seletab nende head pildikvaliteeti.

Aga mida siis ikkagi see röögatu hinnahüpe annab? Head pilti ja jõudlust. Mõlemat on numbriliselt raske hinnata ja siia tabelisse panna. Kallimal skanneril on veidi suurem dünaamiline ulatus ehk ta näeb paremini tumedaid toone, selle kohta võiks tabelisse lisada veeru Dmax, aga see pole kaugeltki kõik. Näiteks võib kallimatel skanneritel olla zoom-optika, mis lubab pilti skaneerida täpselt vajalikul resolutsioonil, samas kui odavamad skannerid saavad vajaliku hulga punkte rehkendades, jpm.

Kuidas see kõik silmale paistab? Vaadates arvutis ühte pilti, poleks nagu vahet ollagi, aga kahte trükist võrreldes on erinevus tohutu. Veidi paremini edastatud värvid, veidi teravam pilt, veidi sügavam must... Tõsi küll, pärast trükkimist on veidi hilja skannerit vahetada. Kindlasti tuleb kallima skanneriga kaasa võimas pilditöötlustarkvara, mis oskab arvestada trükiparameetritega ja lubab eriti nobedalt pilte silmale meeldivaks keerata. Tihti on võimalik ka sama skanneri kasutamine mitmelt töökohalt. Kiire skanner suudab tunnis sisse lugeda kümneid slaide, pudelikaelaks osutub inimene, kes peab iga pildi üle vaatama.

Loomulikult on olemas automaatre?iimid, kus tehisintellekt otsustab, mis on ilus ning annab rõõsa tulemuse, aga see ei pruugi veel pilti elama panna. Ühe inimese skaneerimisjõudlus tippskanneril on kuni 10 pilti tunnis, ühe pildi töötlemine võib aga aega võtta ka mitu tundi (kehva skanneri puhul rohkem). Muide -- seni ainult oma skanneritega koos müüdud Heidelbergi skannerisoft on nüüd igaühele kättesaadav, hinnaks USAs ca 495 USD. Lõpuks saab asjatundja ise oma pilte paika keerata, ilma et peaks kallist skannerit ostma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing