20. mai 1998 kell 22:00

USAs rekordiline kaubandusdefitsiit

Teisipäeval toimus kaks valuutaturgudele olulist koosolekut, kus langetati rahanduspoliitilise tähtsusega otsuseid. Nii Jaapani Pank kui ka USA Föderaalreserv jätsid peamised intressimäärad muutmata.

Kuigi Fedi otsus oli turgudele ootuspärane, kerkis intressitõstmine päevakorda esimest korda üle mitme kuu. Jaapani Pank ei võtnud samuti ette pretsedenditut sammu ning intressid jäid niigi rekordmadalalt 0,5 protsendilt alandamata.

Nüüd on pilgud suunatud Saksamaa liidupangale, kes peaks samuti jätma repomäära muutmata. Toetus taolisele prognoosile tuli Saksamaa M3 rahapakkumisest aprillis, mis langes märtsikuu 5,1 protsendilt 4,7-le (aastasel baasil). Analüütikud prognoosisid küll selle vähenemist (4,95 protsendini), aga mitte nii suures ulatuses.

Dollari kurss langes jeeni suhtes pärast teisipäevast tõusu 136,75 jeenini, eile Euroopa turgudel kasumivõtmise tulemusena taas alla 136 USD/JPY taseme. Kuna dollar/jeeni varitseb ikka veel Jaapani Panga interventsioon, kauplesid valuutadiilerid peamiselt valuutapaariga mark/jeen.

Turgude meeleolu oli Fedi võimaliku intressitõstmise suhtes ebaselge. Aktsiaturud on tõusnud juba peaaegu neli kuud ning paljud investorid kardavad, et intressitõus võib dollarile mõjuda negatiivselt. Samuti võib see mõjuda halvasti Kagu-Aasia valuutadele.

USA väliskaubandusdefitsiit kasvas märtsis 13,03 mld dollarini, mis on suurim alates selle arvutamise algusest (jaanuar 1992). Dollar langes seepeale 1,772 DEMini.

Hetkel kuum