• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas palkade tõus on olnud liiga kiire?

  Eks ta murettekitav ühtepidi on. Arvata võib, et tööviljakus sellise protsendiga kasvanud ei ole. Kui palga kasv ennetab tööviljakuse kasvu, siis on sotsialismiajast teada, et tuleb väga must lõpp.
  Ebaõige on palkade kasv nendes valdkondades, mis töötavad monopoolses seisundis. Kui tarbija rahakoti peal toimub rasvumine.
  Me oleme ise jõudnud ka sinnani, et enam tähelepanu tuleb pöörata tööviljakuse kasvu ja palga kasvu vahekorrale. Kui seni oli vaja sisuliselt palka järele aidata, ta oli liialt väike, siis täna on nii, et palgatõus ilma töö tulemuslikkuse tõusuta -- noh ei tohi lihtsalt. Muidu sööme ennast ise.
  Ei ole käepärast täpseid statistilisi and-meid, mis näitavad, kas reaalpalga muutus on ka positiivne. Kui ta on seda ja üldisest majanduse efektiivsusest ees, siis kahtlemata vähendab see ettevõtete konkurentsivõimet.
  Ettevõte, kes tahab ka tulevikus edukas olla ja palkade võidujooksuga mitte kaasa minna, peab omama majandustulemustele ja majanduse arengule vastavat palgapoliitikat ja seda jäigalt ellu viima. Samas, miks ei või reaalpalga tase tõusta, kui majandustulemused seda võimaldavad ja ka muud efektiivsusnäitajad samas tõusudünaamikas on.
  Kakskümmend protsenti tervikuna on päris kiire. Minu lähtekoht on alati olnud see, et tähtis on, kui ettevõtet vaadata, kumb kiiremini tõuseb, kas tootlus ühe inimese kohta või keskmine töötasu inimese kohta. Kui tootlus tõuseb tõsiselt ja kiiremini kui palk, siis ma väga suurt ohtu ei näe.
  Kuigi ma olen tõesti ka seda usku, et kindlasti Eestimaal praegu tarbimist oleks vaja piirata. Kui me kõik ära sööma, mis me teenime ja loome, siis me väga kaugele suures plaanis ei jõua.
  Palgatõus peaks ikkagi olema arukas. Kui palk praeguste inflatsioonitempode juures 20 protsenti tõuseb, on see ikkagi väga kiire tõus.
  Minu arvates ta nüüd nii liiga kiire ei olegi, ta kajastab suhteliselt adekvaatselt muid muutusi. Ma ei oska küll öelda, mida see makromajanduslikult tähendab. See võib küll õige olla, et firmade tulud on palkadest vähem kasvanud. Ega mulle tööandjana põhimõtteliselt ei meeldi selline liiga suur tõus.
  Palkade juures on kaskmisele tõusule apelleerimine suhteliselt väheütlev.
  Tõus peaks tulema ikka efektiivsuse arvelt. Kui aga see toimub selle arvel, et mingi ettevõte on monopoolne ja ta lihtsalt tõstab hindu ja meie maksame selle kinni, on asi muidugi halvasti.
  Samas on jälle palju neid sektoreid, kus palgatõus jääb oluliselt maha elu nõuetest, nagu avalik sektor. Ja ka see on lõppkokkuvõttes meile kõigile kahjulik, kui avalikust sektorist paremad inimesed ära lähevad. Nii et asjal on mitu otsa, vähemalt kaks.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.