21. mai 1998 kell 22:00

Rootsi Euroopa põllumajandus-lobby's

Euroopa Liidu talunike organisatsiooni Copa esimehe asetäitjana ning majanduskonsultantide nõukogus (CEA) Euroopa 15 miljoni taluniku huve esindades on Hans Jonssonil unikaalne positsioon. Lisaks vastutab Jonsson ELi talunike läbirääkimiste eest maailma kaubandusorganisatsioonis (WTO) ning ELi laiendamisel.

Hans Jonssonil on võtmepositsioon, kui Euroopal tuleb kaitsta oma põllumajandushuve ameeriklaste järjest tugevneva surve eest, sealhulgas geneetiliselt muudetud toodete aktsepteerimise osas. Lahkarvamused selles küsimuses loodetakse lahendada WTO järgmise läbirääkimisvooru raames.

«Vahel on mul raske oma rolle ühendada. LRFi esimehena tuleb mul kaitsta Rootsi talunike huve, kuid kui ma kõnelen Copa või CEA nimel, on kohati kaitsta vaja hoopis teisi huve,» ütles Jonsson.

Üks näide sellest on Rootsi impordikeeld nn Belgia monstrumveiste lihale. Tõenäoliselt kuulutab Euroopa kohus impordikeelu seadusevastaseks, kuid Jonssoni sõnul ei taha Rootsi talunike kooperatiivid sellise lihaga mingit tegemist teha.

Jonssoni sõnul on Euroopa põllumajanduses kolm akuutset keskkonnaprobleemi, mis vajavad kiiret lahendust. Need on põhjavee saastamine, salmonellaoht ja antibiootikumide kasutamine.

«Salmonella põhjustab suuremat kahju kui hullu lehma tõbi,» väidab Jonsson. Rootsi on ainus Euroopa riik, kellel on õnnestunud salmonella levik peatada. Samuti on Rootsil teistest riikidest erinev seisukoht antibiootikumide kasutamise suhtes. Copa ei taha aktsepteerida, et söödale lisatud antibiootikumid võivad endast kujutada ohtu tervisele, kuid samas ei ole keegi Rootsi sellealast keeldu vaidlustanud. DI

Hetkel kuum