Transiidiga tuleb olla ettevaatlik

26. mai 1998, 00:00

Venemaa hakkas Läti kaupu ja ka teenuseid boikoteerima märtsi lõpul-aprilli algul. Praegu on olemas ainult esimese kvartali andmed, kuid ka need näitavad Läti kaudu toimuvate kaubavedude mõningast vähenemist. Jaanuaris-märtsis kahanesid raudteeveod mulluse I kvartaliga võrreldes 1,1% ja IV kvartaliga võrreldes 9%. Transiitveod Läti sadamate kaudu vähenesid I kvartalis 5% 1997. a I ja 8% IV kvartaliga võrreldes. Transpordiministeeriumi värskemad andmed näitavad, et märtsiga võrreldes kahanes aprillis kaubavedu läbi Ventspilsi sadama 23%. Ehkki transiidi vähenemise põhjused võivad olla erinevad, on oma osa kindlasti sanktsioonidel. Ja ehkki Venemaa ei saa niipea lubada endale seda luksust, et loobub täielikult Ventspilsi sadama teenustest, tuleb Lätil aegsasti hakata valmistuma alternatiivvariantideks, arvab professor Georgi Liberman ajalehes B&B.

Venemaa statistikaameti ja tollikomitee andmetel oli eelmisel aastal Venemaa ja Läti kaubavahetuse maht 21,47 mld Eesti krooni. Venemaa eksport Lätti kasvas 17% ja oli 17,15 mld krooni ning import Lätist 32% ja selle maht oli 4,31 mld krooni.

Venemaa ekspordis domineerisid kütus ja energiakandjad (52%). Huvitaval kombel oli Läti Suurbritannia järel teisel kohal Vene bensiini importimisel. 1997. aasta tõi ta seda sisse 881 800 tonni, mis ületab Läti oma vajadused 2,5 korda.

Maagaasi toob Läti Venemaalt sajaprotsendiliselt ja 25% oma elektrivajadustest katab ta Venemaalt imporditava elektriga. Läti ekspordist Venemaale moodustasid toidukaubad 36%.

Kaubavahetuses Lätiga kehtib Venemaal viimase aja sündmustele vaatamata enamsoodustusre?iim. B&B

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing