27. mai 1998 kell 22:00

Languspäev maailma börsidel

Riia börsi RICI indeks langes eile läbi olulise 400 punkti taseme. Börsi sulgemisel fikseerus RICI indeks 399,47 punkti tasemel ehk 1,52% madalamal kui teisipäeva õhtul. Hommikune väike tõus asendus pärastlõunal langusega ja vaid Daugavpilsi ketitehase ja Riia laevaremonditehase aktsia suutsid blue chips'idest jääda päeva kokkuvõttes plusspoolele. Turuliidri Unibanka aktsia langes 27 101-latise käibe juures 1 santiimi 2,49 latile.

Aktsiate hinnad Vilniuse börsil liikusid eile ilma kindla suundumuseta. Samal ajal kui põhinimekirja indeks Litin langes 0,68% võrra, tegid A-nimekira aktsiad 0,46%se tõusu. Börsi käive oli veidi üle miljoni liti. Leedu maaklerid näevad turu nõrkuse taga eeskätt kriisis Venemaa ja Eesti aktsiaturu mõju. Loodetakse siiski, et turg saab mõõnast juba õige pea üle.

Kolmapäeva hommikul vallandus Venemaa finantsturgudel paanika ja nii aktsiaturg kui ka võlakirjaturg tegid järsu kukkumise ning rubla kurss langes märgatavalt. Aktsiaturg avanes eile hommikul 7,1% teisipäeva õhtusest tasemest madalamal. Päeva jooksul kukkus RTS-indeks veelgi, lõpetades õhtul 187,23 punkti tasemel (päevaga -10,55%). Viimati oli RTS-indeks alla 200 punkti 1997. aasta alguses. Diilerite sõnu tõmbavad välisinvestorid vahendeid Vene turult välja ning see ongi praeguse kriisi põhjuseks.

Aktsiate hinnad New Yorgi börsil läksid teisipäeval, pärast pikka nädalavahetust kiirele langusele. Dow kukkus reede õhtuse sulgemistasemega võrreldes 1,6% ja lõpetas 8963,73 punktil. Ühendriikide turu nõrkus tulenes taas üleskerkinud kar-tusest, et Aasia kriisi mõjud võivad esialgu arvatust oluliselt tõsisemas osutuda. Investorite ettevaatlikkust süvendab asjaolu, et juunikuus võivad esimesed ettevõtted hakata andma II kvartali kasumi vähenemise hoiatusi. Eile õhtul avanes NYSE taas langeva trendiga. Dow kukkus paari esimese kauplemistunniga 8850 punkti tasemele.

Hetkel kuum