1. juuni 1998 kell 22:00

Poolas tagasihoidlik börs

Poola on Ida- ja Kesk-Euroopa suurima ning kiiremini kasvava majandusega riik.

Samas on Varssavi börs majanduse suurusega kõrvutades piirkonna üks tagasihoidlikumaid -- vaid 9% sisemajanduse kogutoodangust.

Paranemist on oodata mitme suure riigiettevõtte erastamisest, mille hulgas on telesidekontsern TPSA ja hoiupank PeKaO, mis üksi Varssavi börsi koguväärtust kahekordistaksid. 20 protsenti TPSA aktsiate müük peaks riigile sisse tooma 3 miljardit dollarit.

Võrreldes naaberriikide Ungari ja T?ehhiga algas Poolas erastamine suhteliselt hilja. Seejuures on positiivne, et Poola sai õppida teiste riikide vigadest. Niinimetatud rahvuslike investeerimisfondide valdusse on läinud 512 erastatud ettevõtet, mille osakuid Poola elanikud odavalt osta said.

Varssavi börsil, kus on Kesk- ja Ida-Euroopa rangeim börsiinspektsioon, kaubeldakse umbes 140 firma aktsiatega. Tänavu peaks börsile jõudma veel vähemalt 40 ettevõtet. SD

Hetkel kuum