1. juuni 1998 kell 22:00

Uus postikeskus sai nurgakivi

Postitöötlemiskeskus on 20 000m² kasuliku pinnaga viimase aja suuremaid tööstusehitisi Tallinnas. «Uues keskuses teevad senise käsitöö ära masinad,» kinnitas Eesti Posti peadirektor Tarmo-Jaan Tõeleid. Töötlemiskiiruse kohta tõi Tõeleid näite firmadele suunatud äripakkide toimetamisest -- senise ööpäeva asemel on plaanitud kohale toimetada 12 tunniga. «Täna pole selleks paki hoidmise kohtagi,» märkis ta.

140 mln kroonise postitöötlemiskeskuse ehitamist rahastab suuremas osas Põhjamaade investeerimispank. Sealt võetud 84 mln kroonise laenu intress on Tõeleiu kinnitusel alla 5% ja tagastamistähtaeg 15 aastat. Esimesed viis aastat on puhkeaeg, laenu on lepingu järgi võimalik ka varem tagastada.

Ülejäänud 56 mln krooni tuleb Eesti Posti omavahenditest ja Hansapangast ning Ühispangast. Pankade ja firma omavahendite jaotust ei soovinud ta täpsustada.

Tarmo-Jaan Tõeleid ei osanud veel eile öelda, mis saab uue keskuse valmides senisest postitöötluskeskusest Balti jaama naabruses. «On õige mitu mõtet, kuidas seda kasutada,» märkis ta. Midagi peab sinna jääma raudteid mööda liikuva posti osa kasvu tõttu, tõdes Tõeleid.

Riigile kuuluva Eesti Posti eelmise aasta äritulu oli 350 mln krooni ja maksude-eelne kasum 15 mln krooni.

Hetkel kuum