Venemaal kriisist väljatuleku plaan

02. juuni 1998, 00:00

Rahvusvaheline valuutafond (IMF) teatas kohe oma toetusest programmile ja lubas peatselt 9,4 mld Eesti krooni suurust laenu.

USA president Bill Clinton avaldas pühapäeval Venemaale tunnustust soliidsete majanduspoliitiliste algatuste eest ja lubas, et USA toetab rahvusvaheliste finantsinstitutsioonide rahaabi Venemaale, tagamaks seal stabiilsuse ja majanduskasvu.

Uue programmi kohaselt müüb Venemaa valitsus tänavu kümme juhtivat riigi kontrolli all olevat firmat, sealhulgas Rosnefti, Slavnefti, Siburi, Lukoili ja Svjazinvesti, ja kärbib föderaalkulusid 97 mld Eesti krooni võrra. Erastamise kiirendamisest loodetakse eelarvesse saada täiendavalt 214 mld Eesti krooni. Lisaks tahab valitsus nõuda juuni lõpuks umbes 20 suuremalt maksuvõlgades ettevõttelt sisse 11,55 mld krooni ja lubab need pankrotti lasta, kui nad võlga ei tasu. Otsustati loobuda ka naftaaktsiisi vähendamise plaanist.

Venemaa maksuameti uueks peadirektoriks nimetati endine rahandusminister Boriss Fjodorov, kes vahepeal on edukalt töötanud Euroopa arengupangas. President Jeltsini dekreedi kohaselt suurendatakse maksupolitsei volitusi võlglaste vara arestimisel.

Fjodorovi arvates on üleminekumajandusega riigi jaoks on 35protsendiline tulumaks liiga suur. «Mõistlikum oleks alandada tulumaks 20 protsendile,» ütles ta.

Venemaa majandusminister Jakov Urinson ütles eile, et keskpank alandab peatselt refinantseerimismäära, mille ta möödunud nädalal 50 protsendilt 150-le tõstis. «Refinantseerimismäär hakkab langema kas sellel või järgmisel nädalal,» ütles Urinson RTR-televisioonile antud intervjuus.

Nädalavahetusel kohtus Kirijenko Moskva linnapea Juri Lu?koviga, kes tegi ettepaneku vähendada tollimaksu sisseveetava toorme ja seadmete pealt, tarbekaupade puhul aga suurendada.

Reitinguagentuur Moody's alandas reedel Venemaa valuutakohustuste reitingut tasemelt Ba3 tasemele B1. See tähendab, et kui enne pidas Moody's Venemaal investeerimisriske võimalikuks, siis nüüd on need tema arvates reaalsed. Moody'se otsus viis aktsiaturu reedel uude langusesse, mis jätkus eile.

Teine rahvusvaheline reitinguagentuur Fitch IBCA alandas eile14 juhtiva Vene panga pikaajaliste kohustuste reitingut ja jättis lühiajalised reitingud muutmata. Agentuur põhjendas reitingu alandamist pankade finantstegevuse nõrgenemise ja probleemidega Vene finantsturul.

Lühiajaliste Vene võlakirjade intressimäärad kerkisid eile Moskva pankadevahelisel valuutabörsil esimese kauplemistunniga üle 100%. Tohutu tulususega võlakirjade tagasiostmistähtaeg on juunis. INTERFAX-BNS-ÄP

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing