2. juuni 1998 kell 22:00

Lellepil tubakafirmadega eriarvamus

Rahandusministeerium valmistab ette seaduseelnõu, mille alusel suureneks järgmise aasta alguses tubakaaktsiis senise 4,5 krooni asemel 5,5 kroonini ühe sigaretipaki kohta.

Swedish Match Eesti AS esitas esmaspäeval siseminister Olari Taalile pöördumise, kirjeldades aktsiisimäära tõstmisega kaasnevaid ohte. Swedish Match Eesti peadirektori Raigo Roosve andmetel laekus riigile 1997. aastal tubakaaktsiisi 63 miljonit krooni planeeritust vähem. Tubakafirma prognooside kohaselt ei saa riik tänavu kätte 157 miljonit krooni aktsiisimaksu näol, järgmisel aastal koguni 225 miljonit krooni.

«See on raha, mis läheb puhtalt kuritegelike struktuuride taskusse,» väitis Roosve.

Eelmisel aastal oli Eesti Roosve sõnul ainus Euroopa riik, kus salatubaka osakaal jäi alla 5 protsendi müüdud tubakatoodetest. Mujal riikides on salatubaka osakaal tema väitel keskmiselt 15 protsenti.

Rahandusministeeriumi kantsler Agu Lellep ütles, et alati, kui riigil on kavas mingi aktsiisitõus, konsulteerib ministeerium selles suhtes tolliametiga. «Ma usaldan tolliametnikke, kes on seda meelt, et toll peab ja olukord ei ole nii halb, kui Swedish Match seda näidata üritab,» lausus ta.

Lellepi sõnul ei saa jätta lõpmatuseni tegemata korrektiive seadustes, tuginedes väitele, et Eesti piir ja toll ei pea.

«Tubakafirmade huvi on arusaadav, kui vaadata seda nende enda mätta otsast, aga need pöördumised ei tohiks takistada aktsiisi tõstmast,» lausus Lellep.

Hetkel kuum