Ministreid rõõmustab majanduskasv

03. juuni 1998, 00:00

«See pole mingi aktsiatega mängimine, edu ei tulnud ainult finantssfääris,» kommenteeris Jaak Leimann eelmisel aastal alanud majanduskasvu. Majandusministeerium prognoosib käesoleval aastal tööstustoodangu mahu kasvuks 8--9 protsenti ja sisekaubanduskasvuks 8 protsenti.

Väliskaubanduses kasvab Leimanni sõnul Eesti ekspordimaht tänavu kuni 20 protsendi võrra, sama palju suureneb ka import. Eesti ekspordimaht peaks majandusministeeriumi prognoosi kohaselt ulatuma tänavu 50 miljardi kroonini ja impordimaht 75 miljardi kroonini. Eestis käis aasta esimese kolme kuu jooksul 8 protsenti turiste rohkem kui mullu, aastakasvuks ennustatakse 15 protsenti.

Leimanni sõnul tegeleb valitsus jätkuvalt riigi jooksevkonto defitsiidiga. Valitsuse prioriteet on suurendada eksporditurgu, lausus Leimann. Sellel aastal peab hakkama kehtima enamsoodustusre?iim Valgevenega, samuti sõlmitakse vabakaubandusleping Poolaga. Need kaks turgu annavad juurde korraga 50 miljonit potentsiaalset ostjat, sõnas Leimann.

Leimanni sõnul tahab valitsus toetada suuremal määral tootearengut ja suurendada järgmise aasta riigieelarvest selle tarbeks eraldisi. Rahandusminister Mart Opmann lisas, et jätkuvalt hoitakse tagasi valitsussektori kulutusi, mis kasvasid eelmisel aastal vaid 1,8 protsenti 1995. aasta hindades.

Opmann tõstis esile Eesti konservatiivse välislaenude poliitika ja riigi stabiilse maksukoormuse, mis on järgmisel aastal kavandatu kohaselt 36,4 protsenti.

Käesoleva aasta majanduskasvuks on rahandusministeerium prognoosinud 5,5 protsenti. Septembris seda numbrit ilmselt korrigeeritakse suurendamise suunas, lisas Opmann.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing