3. juuni 1998 kell 22:00

Briti nael 25% ülehinnatud

Nii dollar kui ka mark langesid eile jeeni suhtes, sest finantsturgudel spekuleeriti võimalusega, et seitsme juhtiva tööstusriigi aserahandusministrid võivad nõustuda jeeni toetamisega 9. ja 10. juunil Pariisis toimuval kohtumisel. Möödunud kuu tippkohtumisel USA sellega igatahes ei soostunud ning suurem osa analüütikuid on skeptilised ka seekord. Usutakse, et toetust saab Venemaa, aga mitte Jaapan. Briti majandusleht Financial Times märkis sarkastiliselt, et valdav osa analüütikuid usub, et aseministreid huvitab jeenist enam jalgpalli maailmameistrivõistluste avamine.

Samas ollakse ka seda meelt, et jeeni edasine kiire langus võib tuua kaasa Hiina jüääni devalveerimise, mis omakorda võib põhjustada valuutade devalveerimist terves maailmajaos. Kuna eelmisest G7 kohtumisest saadik on olukord Aasias halvenenud, oleks hea, kui midagi siiski ette võetakse.

Dollari kurss Saksa marga suhtes, mis veel teisipäeva õhtul oli üle 1,78 DEMi, langes eile pärastlõunaks üle penni, 1,77 margani. Marka aitas lisaks jeeni tugevnemisele ka finantsturgude tõus Venemaal, sest marka mõjutab Ida-Euroopa riikide majanduse stabiilsus.

Suurbritannia naela kurss langes pärast Washingtonis asuva rahvusvahelise ökonoomikainstituudi uurimuse avaldamist, kus järeldus, et nael on Saksa marga ning teiste valuutade suhtes 25 protsendi võrra ülehinnatud. Eile 2,90 marka (23,20 krooni) maksnud naelsterlingu tasakaalustatud kursiks hindab instituut umbes 2,10--2,50 marka (16,8--20,0 krooni). Sellel tasemel oli naelsterling 1996. aastal.

Hetkel kuum