3. juuni 1998 kell 22:00

Mart Sõra saatuse määrab Keskerakond

President Meri esitles eile Mart Sõrga kui kolmandat kandidaati keskpanga nõukogu esimehe kohale ja palus riigikogu liikmetel nädala jooksul seda kandidatuuri kaaluda.

Jürgen Ligi Reformierakonnast ütles, et keskpanga nõukogu liige Mart Sõrg leidis üksmeelse toetuse, sest Reformierakond soovib Eesti rahapoliitika hea maine püsimist.

Isamaaliidu esimehe Toivo Jürgensoni sõnul tuleb korraldada erakorralised riigikogu valimised, kui tekib järjekordne viivitus nõukogu esimehe kinnitamisel. «Kui Sõrg lükatakse tagasi ja Eesti Pank jääb põhiseadusliku institutsioonina ilma järelevalveorganita, tunnistab koalitsioon ennast lõplikult teovõimetuks,» ütles Jürgenson.

Keskerakond otsustab Mart Sõra toetamise järgmisel nädalal, kui on professoriga kohtunud. Liina Tõnisson Keskerakonnast ütles, et soovib teada saada, kes kannab poliitiliselt sõltumatu esimehe valimise korral vastutust.

«Kui president kavatseb vastutuse endale võtta, siis selgitagu, kuidas ta vastutust kannab,» selgitas Tõnisson. «Seni on Lennart Meri panganõukogu esimeest otsides käitunud elevandina portselanikaupluses.»

Valitsusliit Mart Sõrga ei usalda. Valitsusliit lükkas Sõra kandidatuuri tagasi, sest Sõrg on väidetavalt nõrk juht ning kuulub praegusesse panganõukogusse.

«Ametis oleva panganõukogu nõrkuse tõttu on saanud võimalikuks 10 miljoni dollari kadumise skandaal,» ütles Maaliidu esimees Arvo Sirendi.

Koonderakonna ja Maarahva ühendus otsustas eile hommikul, et valitsusliit toetab nõukogu esimehena Jaak Leimanni, Olev Raju või Tiit Vähi kandidatuuri.

Reformierakond oli valmis toetama valitsusliidu soosikutest Jaak Leimanni kui poliitiliselt erapooletut kandidaati. Reformierakonna fraktsiooni aseesimees Andres Taimla ütles, et Olev Raju rahapoliitilised käsitlused ei vasta Eesti tänastele vajadustele ning Tiit Vähil puudub nõutav haridus.

Hetkel kuum