7. juuni 1998 kell 22:00

Halb üllatus Forekspangalt

Kahepäevase kiire tõusu järel avanes Tallinna börs eile hommikul eelmisest sulgemistasemest rohkem kui 3% madalamal. Ennelõunases kauplemises liikus turg isegi õrnalt tõususuunas, kuid hakkas seejärel kiirelt kukkuma. ÄP indeks lõpetas päeva 4,6%ga miinuses, 62,05 punkti tasemel. Börsisüsteemi käive oli keskpärane, ulatudes veidi üle 50 mln krooni.

Reedese nõrkushoo põhjustena võib välja tuua kahepäevase kiire tõusu järel toimunud kasumivõtmise, hommikul selgunud üllatavalt nõrgad Forekspanga maikuu tulemused ja negatiivsed uudised riigi väliskaubanduse bilansi kohta.

Niigi ebakindlal turul piisas sellest, et turg kiirele langusele viia. Paraja ehmatuse valmistas investoritele kindlasti Forekspanga maikuu 21,5 mln kroonine kahjum. Vastavalt panga kommentaaridele tulenes see taas peamiselt aktsiaturgudelt.

Forekspanga suur kahjum tekitab kindlasti ohu, et ka suuremad pangad võivad näidata aasta viletsamaid tulemusi. Erinevatel pankadel võib aktsiakahju olla siiski suuresti erinev, olenedes sellest, kui konservatiivselt pank viimasel ajal aktsiaturgudesse on suhtunud.

Hetkel kuum