Uue turuliidri sünd

08. juuni 1998, 00:00

Möödunud nädalal sai lõpuks konkreetse kinnituse jutt, et kaks Eesti juhtivat arvutifirmat Microlink ja Astrodata ühinevad. Tegemist on kindlasti positiivse uudisega, sest kui ühinemine teoks saab, siis tekib Eestis võimas turuliider, mis suudab Euroopaski konkurentsi pakkuda.

Liituvate firmade esindajad on kinnitanud, et ühinev firma on suuruselt Põhjamaade kolmas arvutitootja. Selline positsioon võimaldab kergemini välisturgudel läbi lüüa.

Ühinenud firma selle aasta planeeritud tootmismaht on 37 000 arvutit, mis moodustab üle kolmandiku Balti riikide arvutiturust. Kontserni käibeks prognoositakse sellel aastal kuni 700 miljonit krooni. Microlinki senised omanikud saavad ühinenud firmas 60 protsendi ja Astrodata omanikud 40 protsendi suuruse osaluse.

Kuna kahe arvutifirma ühinemisest hoolimata jääb konkurents arvutiturul endiselt tihedaks, peaks ühinemine olema kasulik ka mõlema firma klientidele.

Loodetavasti ei järgi Astrodata ja Microlink Eestis välja kujunenud reeglit, et kõik suured ühinemisteated jäävad tulemuseta. Seda lubab oletada mõlema arvutifirma suhteliselt väike omanikering.

Arvutifirmade eeskuju võiksid jälgida ka teised firmad. Kindlasti peaksid aga ühinemisele mõtlema hakkama mitmed Eesti kindlustusfirmad, sest nende majanduslik olukord on viimasel ajal tõsiselt halvenenud ja ühinemine võib ennetada majandusraskusi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing