Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Positiivne ja negatiivne mõtlemine majanduses

  Eesti majanduse iseloomustamisel võitlevad kaks täiesti vastandlikku suunda: majanduskasvule orienteeritud positiivne ja börsikrahhiga seonduv negatiivne mõtlemine. Positiivseid muutusi loeb tähtsamaks näiteks valitsussektor, kuna negatiivset kipuvad üle tähtsustama kommertspangad ja Eesti Pank.
  Mart Laari valitsuse kurss liberaalsele turumajandusele oli õige, samaväärselt on teeneid hilisematel valitsustel, kes pole valitud kursilt kõrvale kaldunud. Majanduskasv on aidanud riigieelarvet ületäita, luua stabilisatsioonifond, vältida sotsiaalseid vapustusi jne, sõnaga elu on paremaks läinud.
  Pankade poolt tule(ne)v negativism on seotud isiklikku laadi kaotustega börsil. Näiteks stabilisatsioonifond oli ja on kommertspankuritele äärmiselt vastumeelne, sest suured summad libisevad nende käest ära. Nende summadega saaks ja oleks saanud teha näiteks aktsiate tugioste, toetamaks oma väärtpaberiportfelle, ja head ajad oleksid võib-olla edasi kestnud. Läks küll teisiti, aga pole õige teha majanduse arengut vastutavaks pankade kasumiprognooside mittetäitumise, konkreetselt, kahjumite ees.
  Jutt Eesti majanduse ebastabiilsest arengust on pehmelt öeldes desorienteeriv, ehkki inimlikult mõistetav. Kui miski suurendas börsi ebastabiilsust, siis olid need pankade poolt väljakirjutatud repolaenud, marginaalid, optsioonid. Kas pole mitte nii, et pangast kui riskide maandamise kohast sai riskide genereerimise koht?
  Börs ja majanduskasv ei ole niivõrd üksteisest sõltuvad, kui retoorikast võib mulje jääda. Börs paraku ei tooda uut väärtust (seega ei anna ka panust majanduskasvu), vaid võimaldab seni toodetud väärtuse ümberjagamist.
  Aktsiate hinnad börsil on kõige otsesemas sõltuvuses raha voolamisest ühes või teises suunas. Selle voolamisega ei teki raha juurde ega jää ka vähemaks, vahetub ainult omanik. Tõsi küll, maakleritasude võrra jääb investoril raha vähemaks, aga see raha akumuleerub pankade kasumisse.
  Pikemas perspektiivis liiguvad aktsiate hinnad korrelatsioonis majanduskasvuga. Võimalik, et majanduse areng on tsükliline. Majanduskasv tekitab investorites huvi ettevõtluse vastu. Samas võib see huvi paisuda niivõrd suureks, et igasugune uudis tundub positiivne, või siis täielikult ära kaduda, nii et kõik, mis tehakse, tundub negatiivne.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Apple andis investoritele külma duši Suurim langus kuue aasta jooksul
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Apple teatas suurimast tulude langusest enam kui kuue aasta jooksul ja süüdistas selles tarneprobleeme.
Adani Group: järjekordne suur petuskeem raputas maailma
India mogul Gautam Adani, kes veel jaanuari alguses maadles Elon Muskiga teise koha pärast maailma rikkaimate nimekirjas, on vähem kui kuu aja jooksul kaotanud nimekirjas 20 positsiooni.
India mogul Gautam Adani, kes veel jaanuari alguses maadles Elon Muskiga teise koha pärast maailma rikkaimate nimekirjas, on vähem kui kuu aja jooksul kaotanud nimekirjas 20 positsiooni.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Raadiohommikus teeme selgeks lennunduse hetkeseisu
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.
Äripäeva raadionädala esimeses hommikuprogrammis süveneme reisilennunduse probleemidesse ning uurime, milline on eesti lennureisija lootus paremateks ühendusteks.

Olulisemad uudised

Tele2 Eesti juht lahkub ametist
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.
Telekomifirma Tele2 Eesti ettevõtte juht Chris Robbins on otsustanud lahkuda ametist ja Eestist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.