9. juuni 1998 kell 22:00

Valmis uuendatud Tallinna heitveepuhastusjaam

Heitveepuhastusjaama juhataja Kalle Karlsoni sõnul hoiab jaam ära mere reostumist. Rekonstrueeritud jaam võib puhastada 360 000 m³ vett ööpäevas. Praegu töötab jaam vaid poole võimsusega, puhastades ööpäevas 160 000 m³ heitvett.

Jaamas suudame peale Tallinna heitvee puhastada Viimsist, Sauelt, Sakust ja Tabasalust tuleva roiskvee, ütles Karlson. Ta lisas, et hetkel annab jaam tööd 155 inimesele, pärast automaatika lõplikku käivitamist jääb jaama tööle 70--80 inimest.

ASi Tallinna Vesi juhatuse esimehe Enno Pere sõnul on nii riigikontroll kui tarbijakaitseamet nurisenud jaama kõrge hinna üle, kuid oleks me ehitanud jupiti ja odavamalt, poleks see täna töös. Pere sõnul maksis Soomes sama võimas puhastusjaam neli korda rohkem.

Investeering on tasuv, Tallinnal pole põhjust enam häbeneda niru veepuhastust, kinnitas Pere. Tema hinnangul pole 10--20 aasta jooksul jaamas enam suuri investeeringuid vaja teha, ainus suurem töö on veel nõukogudeaegsete süsteemide rekonstrueerimine, mis tehakse ära 5--8 aasta jooksul.

Tallinna heitveepuhastusjaam töötab 1980. aastast, sellest ajast peale on seda pidevalt täiendatud. Jaama ehitusel aitasid kaasa ka välisriigid -- Soome, ?veitsi ja Taani toetus ulatus ligi 100 miljoni kroonini. Ehitustöid tegi AS EMV, kellega sõlmiti ehitusleping 1995. aastal. Heitveepuhastusjaama ehitustööd lõpetati 31. mail.

Hetkel kuum