10. juuni 1998 kell 22:00

Leibur saab uue suuromaniku

Küsimusele, kas Cultori pagaritööstuste ostjaks võib osutuda Leiburi teine omanik, Rootsi suurim pagaritööstus Cerealia, vastas Promann, et ostja pole praegu veel teada. Vaasa pagaritööstusele kuulub 75 protsenti Leiburi aktsiatest. Promanni sõnul müüb Cultor pagaritööstused tervikuna ja korraga.

Cultori tootmistegevuse põhisuund on toiduainetööstuses kasutatavate lisaainete ning looma- ja kalasööda tootmine. Kuna pagaritööstuse toodang jääb Cultori peamisest tegevusalast suhteliselt kaugeks, otsustas Soome kontsern keskenduda ainult oma põhitegevusele, rääkis Promann.

Eelmisel aastal moodustas pagaritööstus Cultori kontserni kogukäibest 14 protsenti, samal ajal kui pagaritööstuses töötas pool kontserni töötajaskonnast.

Promanni sõnul ei muutu Leiburi tegevuses seoses omanike vahetusega midagi, sest uus omanik on kindlasti mõni pagaritööstusega seotud rahvusvaheline firma. «Omandisuhte muutumine ei too kaasa ka suuri struktuurimuudatusi, mis inimeste koondamist põhjustaks,» lisas ta.

Leivaliidu presidendi Arnold Kimberi sõnul ei tähenda muutus Leiburi omanikeringis ka teistele leivatööstustele midagi. «Leibur on nagunii teistest tööstustest kaasaegsem ja turuosa pole neil võimalik lõpmatuseni suurendada,» lausus Kimber.

Leiburile kuulub umbes veerand Eesti pagaritoodete turust. Ettevõtte eelmise aasta käive oli 184 miljonit krooni ja puhaskasum 8,3 miljonit krooni. Sellel aastal Leiburi toodangumahu ja kasumi prognoos ei muutu.

Cultor on olnud Leiburi suuromanik alates 1993. aastast, viimase nelja aasta jooksul on Soome kontsern investeerinud Leiburisse umbes 70 miljonit krooni.

Hetkel kuum