10. juuni 1998 kell 22:00

Pro Kapitali aktsiaid ostavad Preatoni tuttavad

Hansapanga analüütiku Heikki Källu sõnul on kinnisvara arendusega tegeleva ASi Pro Kapital fundamentaalnäitajad kesised. «Ma ei arva sellest ettevõttest eriti hästi, pankadepoolne laenamise piiramine teeb kinnisvaraäri veelgi riskantsemaks,» ütles Källu.

«Raske on väita, et emissioon läbi kukub, kuid õnnestumise korral on selle taga kindlasti Cresco (emissiooni korraldaja -- toim.) oma suurepärase müügitööga,» sõnas Källu.

Hoiupanga analüütiku Ain Kösteri hinnangul on Pro Kapitali aktsia põhjendamatult kallis. «Kui emissioon läheb korda, siis tänu selliste ringkondade osalusele, kes on Preatoni või Pro Kapitaliga tihedalt seotud,» lisas ta. Tavaline reainvesteerija vaevalt Pro Kapitali aktsiat ostab, sest ajaleheartiklite ja majandusnäitajate põhjal selleks põhjust ei näi olevat, ütles Köster.

Pro Kapitali emissiooni korraldava Balti Cresco Investeerimisgrupi ASi juhatuse esimees Andres Rätsepp on veendunud, et emissioon õnnestub. «Ma ei oska öelda, kui palju on aktsiaid protsentuaalselt märgitud, ent iseäranis suur on väikeinvestorite huvi,» lausus Rätsepp.

Pro Kapitali finantsdirektor Ilona Saari ei soovinud eile avaldada emissiooni esimese nädala tulemusi, põhjendades, et emissiooni alguses märgitakse alati vähem aktsiaid. «Hetkel on juba teada, et emissioon õnnestub,» teatas ta.

Pärast emissiooni kavatseb Pro Kapital noteerida ettevõtte aktsiad Tallinna börsi põhinimekirjas. «Seni on börsi nõuetest täitmata vaid aktsionäride arv, mille me emissiooni käigus täidame,» ütles Saari.

Finantsdirektori hinnangul on Pro Kapitalil raske leida 1000 väikeaktsionäri, kuid börs aktsepteerib tema väitel ka 300 aktsionäri, kellel on väärtpabereid üle 10 000 krooni eest.

«Järgmisel nädalal tuleb Tallinna väärtpaberibörsi noteerimiskomisjon kokku, eks siis on tulemused näha,» lausus Saari.

Pro Kapitali aktsia hinna ja aktsia tootluse suhe (P/E) on 18, mis tähendab, et aktsia omanik teenib oma investeeritud raha tagasi 18 aastaga. Keskmise Eesti börsiettevõtte P/E suhe on 9, analüütikute hinnangul võiks Pro Kapitali P/E suhe olla alla kümne.

Pro Kapital emiteerib kuni 17. juunini miljon lihtaktsiat märkimishinnaga 40 krooni. Emissiooni käigus peab firma aktsiakapital suurenema 135 mln kroonini. Ettevõtte suurim aktsionär on Itaalia ärimees Ernesto Preatoni.

Hetkel kuum