Fondid said eelarvest liiga palju raha

12. juuni 1998, 00:00

Riigikontroll leidis fondide ja sihtasutuste majandustegevust kontrollides suuri raha ülejääke, millele lisandusid põhjendamatult suured rahataotlused riigieelarvest. Samuti maksid mitmed fondid oma nõukogu liikmetele suuri preemiaid ja toetusi, mida pole rahandusministri määrusega ette nähtud.

Näiteks ulatus innovatsioonifondi raha ülejääk eelmise aasta alguses 59,2 mln kroonini. Tänavu taotleb fond järgmise aasta eelarvest 70 mln krooni, kuid valitsus on valmis eraldama 50 mln.

Innovatsioonifondi juhataja Jüri Lichfeldi selgitusel on suur raha ülejääk tekkinud majanduse tehnoloogilise ta-seme tõstmise programmi käivitamisega viivitamisest. «Programmi eesmärk on muuta Eesti tooteid konkurentsivõimelisemaks,» lausus Lichfeld. «Programm pidi käivituma juba paar aastat tagasi ja selleks mõeldud vahendid on meie eelarvesse alles jäänud.»

Järgmise aasta riigieelarvest on innovaatikaprogrammiks ette nähtud 30 mln kr.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige ja kunagise majandusministrina fondide loomise juures olnud Toivo Jürgenson nentis, et viimasel ajal on fondide tegevuses puudujääke. «Fondide töö põhimõte peab olema, et pakkuda soodsate laenudega ühes või teises valdkonnas tegutsejatele tuge,» märkis Jürgenson.

Samas lisas Jürgenson, et pärast seda, kui valitsusliit kaotas maaelu krediteerimise fondis piirangu, mille kohaselt anti sealt laenu ainult väikeettevõtjatele, oli fond mullu juba juunis tühi. «Raha laenati välja endiste majandite baasil tekkinud suurettevõtetele, kellel seda nii väga ei peaks vaja olema,» ütles ta.

Riigikontrolli etteheidete kohta preemiate maksmise osas märkis Lichfeld, et ka nemad maksid preemiaid, kuid see küsimus on juba lahendatud. «Maksime preemiat 10 000 krooni igale nõukogu liikmele, hiljem tekkis sellest probleem. Enamik preemiasaajaid on raha tagasi maksnud või palunud töötasust maha arvata,» kinnitas Lichfeld.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing