Eesti Panga kohtuvõit USAs Innovatsioonipanga üle

15. juuni 1998, 00:00

Innovatsioonipanga aktsionäri 203 miljoni kroonine hagi oli esitatud endise Sotsiaalpanga Koidu filiaali müümisega väidetavalt tekitatud kahju hüvitamiseks.

9. juunil allkirjastatud kohtuotsus tugineb välisriikide keskasutuste immuniteedi aktile, mis hõlmab ka keskpankasid. Et Eesti Pangal on sellest aktist lähtudes immuniteet, siis ei kuulu tema vastu esitatud nõude läbivaatamine teiste riikide kohtuvõimu pädevusse. Sellest lähtuvalt ei kuulu Eastern Crediti hagi läbivaatamine USA jurisdiktsiooni alla.

Kohus jättis tähelepanuta Eastern Crediti väite, et kuna tegu on Texase osariigis tegutseva firmaga, siis tuleb hagiavaldus läbi vaadata seal. USA seaduse kohaselt on tegu jõustunud kohtuotsusega.

Eesti Panka esindas USAs advokaadibüroo Beirne Maynard & Parsons advokaat Martin Douglas Beirne. 26-leheküljelises otsuses viidatakse mitmel pool väidetele, mida esitasid keskpanga siinsed esindajad vandeadvokaadid Aare Tark ja Jaak Kirikal.

Innovatsioonipanga president Michael Dashkovsky ütles, et panga nõukogu esimehe Alex Genini juhitav Eastern Credit Ltd loodab nüüd asja arutamisele New Yorgi rahvusvahelises arbitraa?ikohtus, milleks on aga vaja mõlema poole nõusolekut. Dashkovsky väitel tehti sellekohane ettepanek Eesti Pangale kolm kuud tagasi.

Keskpank on seni pidanud ainuvõimalikuks, et kui Genin tahab üldse kohtuvaidlust pidada, siis ainuke koht, kus seda saab teha, on Eesti. Aare Targa sõnul on sisuliselt tegu kahe Eesti firma -- läinud aasta septembris litsentsist ilma jäänud Innovatsioonipanga ja 1995. aastal oma tegevuse lõpetanud Sotsiaalpanga lepingulistest suhetest tuleneva vaidlusega.

Vaidluse lätted ulatuvad augusti 1994, mil Innovatsioonipank ostis hääbuvalt Sotsiaalpangalt Koidu filiaali Tallinnas. Müügilepinguga omandas Innovatsioonipank ka filiaalis väljaantud laenud ligi 30 miljoni krooni ulatuses. Algul pidas Innovatsioonipank tehingut soodsaks, kuid aasta hiljem jõuti vastupidisele seisukohale. Innovatsioonipank esitas Tallinna linnakohtusse Sotsiaalpanga vastu hagiavalduse, mille menetlus lõpetati märtsis 1995 poolte kohtuliku kokkuleppega: Sotsiaalpank nõustus kahju hüvitama.

Eesti Panka seob Innovatsioonipangaga aprillis 1996 allakirjutatud eelleping probleemide lahendamiseks. Sama aasta suvel ostis Innovatsioonipanga nõude Sotsiaalpanga vastu üles Eastern Credit , sügisel 1996 jõudis hagiavaldus USA kohtusse, nüüd juba Eesti Panga vastu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing