14. juuni 1998 kell 22:00

Eestlased müüvad Läti aktsiaid

Läti liikus taas kiiresti allapoole ning RICI indeks lõpetas päeva 2,55% võrra eelmisest madalamal. Peamisteks müüjateks olid Eesti pangad, kes eeldavad suuremat langust sel nädalal. Maaklerite sõnul müüdi kõiki positsioone, mis meie kaasmaalastel on. Eestlased, kes on regiooni aktiivseimad investorid üritavad koduseid kaotusi korvata, sest kodus ei prognoosita samuti midagi head. Balta langes 40 santiimi 3,00 latini, päev varem oli see 20 santiimi tõusnud. Hoiupank, kes teatas 10% Balta omamisest, ja Eesti fondid soovivad ilmselt nüüd kindlustusfirma aktsiatest lahti saada.

Vilniuse börs liikus, nagu viimasel ajal kohane, kerge langusega. Põhinimekirja indeks langes päeva lõpuks 812,98 punktini -- kõigi aegade madalaima tasemeni (799 punkti) jäi veel alla kahe protsendi. Langust vedas Hermise pank, mis langes taas üle mitme kuu alla 160 liti, 159,21 litini. Maaklerid usuvad, et pangasektor on oma põhja saavutanud ja järgmistel nädalatel võib hinnatase stabiliseeruda. Kogu turu prognoos nii optimistlik ei ole -- usutakse, et vaikne vindumine jääb kestma ka sel nädalal. Tähelepanu keskmes olid see-eest teise e?eloni aktsiad. Õlletehas Sviturise käive oli 421 000 litti ning aktsia tõusis 59,81 litilt 60,01-le. Kauplejate sõnul ostis üks maaklerfirma aktsiaid üles ettevõtte töötajatelt eesmärgiga need hiljem tuumikinvestorile edasi müüa.

Venemaa finantsturud olid reedel pühade tõttu suletud.

Aasia kriis, mis on ähvardamas kogu maailma majandust, viis langusele kogu Ühendriikide aktsiaturu. Dow kukkus 1,78 protsendi võrra 8811,77 punktini, Nasdaqi langus oli 1,3 protsenti. Langemas on ka kulla, nafta ja teiste toorainete hinnad ning õhus on tunda depressiooni lõhna. Languse eesotsas olidki nafta- ja kullafirmad, vähesed tõusjad seevastu internetiteenuse pakkujad, nagu näiteks Amazon.com Inc, mis tõusis nädalaga 25%.

Hetkel kuum