14. juuni 1998 kell 22:00

Hansapank võlakirjadega kahjumiriski ei kanna

Hansapanga finantstoodete osakonna juhataja Tõnis Haavel ütles, et indeksivõlakirju ei pea Hansapank tagasi ostma nominaalväärtusega 400 miljonit krooni. Maapank maksis võlakirjade eest aktsiatega ja kui võlakirja lunastamise tähtaeg saabub, saab Maapank tagasi aktsiaportfelli, rääkis ta. «Aktsiate väärtus võib ka null olla, siis on ka võlakirja väärtus null,» sõnas Haavel.

Võlakirjade emiteerija Hansapank maksab lepingu järgi Maapangale intressi kokku 6 protsenti ehk 24 miljonit krooni, kui Maapank hoiab võlakirju lunastamistähtaja lõpuni. Kui Maapank soovib aktsiaid varem tagasi osta, maksab ta Hansapangale konverteerimistasu 1 protsent ehk 4 miljonit krooni. Kolme viimase aasta jooksul ehk alates 2001. aastast maksab Maapank Hansapangale iga aasta 10 miljonit krooni ehk kokku 30 miljonit krooni portfellihoidmise tasu.

Maapangal on võimalus vahetada Hansapanga võlakirjad oma aktsiaportfelli vastu kaks korda aastas. Esimene tähtaeg saabub selle kuu lõpus. «Maapangal on mõtet aktsiad tagasi osta ainult tõusva turu tingimustes,» kommenteeris Haavel.

Tema sõnul ei muutu Hansapanga jaoks midagi, kui võlakirjad ostab Maapanga käest keegi ära. «Vahetub ainult võlakirja omanik,» märkis ta.

Maapank oli eelmise aasta lõpul sunnitud loovutama aktsiaportfelli Hansapangale, et vältida pankrotti. Maapanga bilansis 400 miljoni krooni väärtusega kajastatud aktsiate turuväärtus oli 210 miljonit krooni. Ilma aktsiate loovutamiseta tekkinuks Maapangal 190 miljoni kroonine kahjum, mis ületas panga omakapitali 180 miljonit krooni. Aktsiate loovutamisega Hansapangale pikendas Maapank potentsiaalset aktsiakahjumit 6 aasta peale, mil saabub Hansapanga võlakirjade lunastamise tähtaeg.

Hetkel kuum