• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Hansapank võlakirjadega kahjumiriski ei kanna

  Hansapanga finantstoodete osakonna juhataja Tõnis Haavel ütles, et indeksivõlakirju ei pea Hansapank tagasi ostma nominaalväärtusega 400 miljonit krooni. Maapank maksis võlakirjade eest aktsiatega ja kui võlakirja lunastamise tähtaeg saabub, saab Maapank tagasi aktsiaportfelli, rääkis ta. «Aktsiate väärtus võib ka null olla, siis on ka võlakirja väärtus null,» sõnas Haavel.
  Võlakirjade emiteerija Hansapank maksab lepingu järgi Maapangale intressi kokku 6 protsenti ehk 24 miljonit krooni, kui Maapank hoiab võlakirju lunastamistähtaja lõpuni. Kui Maapank soovib aktsiaid varem tagasi osta, maksab ta Hansapangale konverteerimistasu 1 protsent ehk 4 miljonit krooni. Kolme viimase aasta jooksul ehk alates 2001. aastast maksab Maapank Hansapangale iga aasta 10 miljonit krooni ehk kokku 30 miljonit krooni portfellihoidmise tasu.
  Maapangal on võimalus vahetada Hansapanga võlakirjad oma aktsiaportfelli vastu kaks korda aastas. Esimene tähtaeg saabub selle kuu lõpus. «Maapangal on mõtet aktsiad tagasi osta ainult tõusva turu tingimustes,» kommenteeris Haavel.
  Tema sõnul ei muutu Hansapanga jaoks midagi, kui võlakirjad ostab Maapanga käest keegi ära. «Vahetub ainult võlakirja omanik,» märkis ta.
  Maapank oli eelmise aasta lõpul sunnitud loovutama aktsiaportfelli Hansapangale, et vältida pankrotti. Maapanga bilansis 400 miljoni krooni väärtusega kajastatud aktsiate turuväärtus oli 210 miljonit krooni. Ilma aktsiate loovutamiseta tekkinuks Maapangal 190 miljoni kroonine kahjum, mis ületas panga omakapitali 180 miljonit krooni. Aktsiate loovutamisega Hansapangale pikendas Maapank potentsiaalset aktsiakahjumit 6 aasta peale, mil saabub Hansapanga võlakirjade lunastamise tähtaeg.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Hiina suurfirma võimalik pankrot ähvardab kogu regiooni majandust
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Hinna kinnisvarafirma Evergrande on kokkukukkumise äärel ning analüütikud hoiatavad, et hullema stsenaariumi puhul on sellel suur mõju ka ülejäänud maailmale.
Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarast mööda
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
MESi koroonalaenude eest vastutanud EKRE minister: mina ei tea midagi
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.