• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tubakaaktsiisi piirmäär on juba ületatud

  Meie, tubakatoodete maaletoojad ning müüjad, peame vajalikuks veel kord selgitada valitsuse planeeritava tubakaaktsiisi kahjulikkust ning korrigeerida massimeedias levivat valeinfot. Tubakaaktsiis oli 1997. a üks paremini laekuv maks. Miks siis soovitakse jällegi tõsta aktsiisi?
  Vahest ehk seetõttu, et tolliamet väidab avalikult salakaubanduse aastast aastasse vähenenud olevat? Mainitud väites sisaldub osake tõtt, kuid põhjused on siiski hoopis teised, kui neid esitatakse.
  Peapõhjus on aktsiisi optimaalne määr. Meie arvutuste kohaselt saab iga salasigarettide müüja tänavu 900 kasti illegaalse kauba müügi pealt kasumit ligi 2,23 miljonit krooni. Uue aktsiisimäära puhul ulatub kasum 2,6 miljoni kroonini. Teised põhjused
  Selle aasta esimese kvartali aktsiisi alalaekumine pole tingitud statistikaameti absurdsest väitest, et suitsetamisest loobutakse massiliselt, vaid hoopis teistest põhjustest: 1. eelmise aasta lõpul ostsid maaletoojad sisse suured kaubakogused; 2. salatubaka osa on eelmise aasta 4--7 protsendilt tõusnud umbes 15 protsendile ja tõus jätkub; 3. turgu on väga raske, kui mitte võimatu vägivaldselt reguleerida. Hea näide on Läti maksupoliitika, kus kõrge tollimaksu määra tõttu seda maksu peaaegu ei laekunud. Alates 1. maist alandati Lätis tollimaksu 15 korda.
  Tolliameti järelevalveosakonna juhataja Margus Noorma sõnul on meie toll suuteline salakaubandust ohjama. Paraku on see liiga optimistlik suhtumine.
  Tubakaaktsiisi määra peetakse millegipärast eestlastele taskukohaseks, vaatamata sellele, et suitsetajal kulub oma halvale harjumusele keskmiselt 10--15% kuu sissetulekust.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.