Venemaa meelitab Leedut

15. juuni 1998, 00:00

Primakov rõhutas, et ta külastab Leedut Eesti ja Läti asemel sellepärast, et «Venemaal on Leedu valitsusega palju paremad suhted kui teiste Balti valitsustega».

Jevgeni Primakov kohtus Leedu presidendi Valdas Adamkusega, peaminister Gediminas Vagnoriusega ja välisminister Algirdas Saudargasega. Lepiti kokku, et peaminister Vagnorius teeb selle aasta teisel poolel visiidi Moskvasse.

Venemaa väliminister ütles, et Venemaa toetab Leedu integreerumist Euroopa Liiduga, sest see avaldaks positiivset mõju Leedule jt riikidele ega kahjustaks kellegi huve. Mis aga puutub Leedu jt Baltimaade pürgimist NATOsse, siis seda nimetas Primakov täiesti vastuvõetamatuks, sest see «kahjustaks Venemaa geopoliitilisi huve. Meil on õigus toonitada, et nende riikide julgeolekut saab tagada ka ilma võõrriikide vägedeta».

Venemaa välisministri ja Leedu juhtide kohtumistel oli arutusel ka koostöö süvendamine. Leedu uus, Ameerika päritolu president võib leida Venemaa ning USA nafta- ja transiidiäri vahendamisel Venemaaga soodsaid kokkupuutepunkte. Täna hakkab Leedu naftaterminaali Butinges Nafta juhatus arutama USA Williams International Company ettepanekut alustada eeloleval sügisel Vene nafta eksporti. Williamsi plaani tutvustatakse ka Vene Transnefti ja naftajuhtmefirma Dru?ba esindajaile. Butinge tahab Ventspilsi sadama odavamate tariifidega üle trumbata.

Leedu diplomaatide sõnul oli Primakovi visiit jätkuks kahe riigi suhete paranemisele, mis sai alguse eelmisel aastal alla kirjutatud piirileppega. «Käesolev visiit näitab selgelt, et Leedu ja Venemaa suhted on normaalsed ning et Leedu heanaaberlik poliitika Venemaa suhtes on kandnud vilja,» ütles Leedu asevälisminister Rokas Bernotas.

Leedu-Vene suhete üks tundlikumaid teemasid on läbi Leedu kulgev Venemaa transpordiühendus Kaliningradiga, mis seni on leidnud sõbraliku lahenduse.

Venemaa on endiselt Leedu peamine kaubanduspartner. Selle arvele langes esimeses kvartalis 22,5% Leedu 3,8 miljardi liti suurusest ekspordist ja 25% 5,7 miljardi liti suurusest impordist. 42,8% Leedu ekspordist läks SRÜsse. REUTERS-ECD-ETA-ÄP

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing