15. juuni 1998 kell 22:00

Norra meediakontsern sai Sõnumilehes enamusosaluse

Enne aktsiate müüki kuulus ASile Krenno Sõnumilehes enamusosalus, nüüd on tal 10% Sõnumilehe aktsiatest. 11% oli varem ja ka praegu ASi Postimees käes.

ASi Krenno juhatuse esimehe Mai Kaarepere sõnul oli aktsiate müük ASile Krenno tulus, kuid aktsiate eest saadud summat ei nõustunud ta nimetama. «Eesmärk polnud mitte tulusus, vaid Sõnumilehe areng,» täpsustas ta. «Tegime tehingu Sõnumilehe säilitamise huvides.»

Sõnumilehe aktsiakapital on 9 miljonit krooni, eelmise aasta käive oli 35 miljonit krooni ning leht lõpetas aasta kahjumiga.

Kaarepere sõnul vajab Sõnumilehe sisu väljastpoolt tulevat professionaalset oskusteavet ja investeeringuid, mida suudab pakkuda ainult Schibstedi-taoline võimekas meediakontsern. Ta lisas, et ränk oleks ennustada, kas Sõnumileht muutub sisult kollasemaks, kuid pikemas perspektiivis muutub ta sisu kergemaks.

Varem plaanis Norra meediakontsern Schibsted omandada Sõnumilehest aktsiaemissiooni kaudu 40% aktsiatest, emissioonist laekunud raha oleks läinud Sõnumilehele. Sõnumilehe peatoimetaja Mart Luik ütles, et sõidab neljapäeval Oslosse Schibstedi poolt lehe arengusse tehtavate investeeringute suhtes läbi rääkima.

Luige sõnul ei tähenda Schibstedi enamusosalus seda, et Sõnumileht läheb kaasa Päevalehe ja Postimehe tellijate värbamise kampaaniaga. «Siis tekiks eriti absurdne olukord, et kõik maksavad peale ja ei muutuks mitte midagi,» märkis ta.

Schibsted on Põhjamaade suurimaid meediakontserne, mille mullune käive on BNSi andmetel 10 miljardit krooni ja kasum 936 miljonit krooni. Talle kuuluvad Norra suurimad ajalehed Verdens Gang ja Aftenposten, Rootsi ja Skandinaavia suurim ajaleht Aftonbladet, mitu telekanalit ja filmi- ja videofirmad.

Eestis omab Schibsted kolmandikku Postimehe kontsernist ja on osanik telekanalis Kanal 2.

Hetkel kuum