16. juuni 1998 kell 22:00

Autokütuse hinnale odav toornafta ei mõju

ASi NB juhatuse esimees Aleksander Kannus ütles, et Eestis tegutsevad kütuse jaemüügifirmad jälgivad kõigepealt seda, kas Eesti Statoil langetab või tõstab hindu. «Kui Statoil laseb hinna alla, teevad seda ka teised,» kinnitas ta.

Jaemüügihinnad peaksid olema Eestis juba ammu tunduvalt kõrgemad, väitis Kannus. «Praegu tegelevad kütusemüüjad lollusega ja üritatakse kasumi arvel hinda võimalikult madalal hoida, et säilitada turuosa,» rääkis ta.

Kütusefirma juhi sõnul on toornafta hinna muutus maailmaturul teisel tasemel mäng, millele ei tohiks kohalikud jaemüüjad reageerida. «Maailmaturu hindade muutus annab vaid ajendi, et siin hinnaga mängida,» väitis Kannus.

ASi Eesti Statoil juhatuse esimees Epp Kiviaed rääkis, et kütuse jaemüügihinda mõjutavad nii nafta hind maailmaturul kui USA dollari kurss krooni suhtes. «Kuigi nafta hind maailmaturul on tuntavalt langenud, on dollari kurss teinud oma tõusuga tasa hinnalanguse,» lausus Kiviaed. «Nende faktide järgi ei muutu kütuse jaehind.»

ASi Alexela tanklate projekti juht Aivar Räim märkis samuti, et USA dollari kurss on sedavõrd tõusnud, et nafta madal maailmaturu hind ei tohiks Eesti jaemüügiturul hindu kõigutada.

Räim ütles, et Neste kütuseterminaalides, kust enamik Eesti kütusefirmasid autokütust ostab, pole praegu hinnalangust näha. «Pigem on seal näha kütuse hinna tõusu,» väitis Räim.

Hetkel kuum