16. juuni 1998 kell 22:00

Torm purustab elektriliine

Esmaspäevaõhtuse tormi kahju hindas Lõuna Elektrivõrkude direktor Avo Beek vähemalt miljoni krooni suuruseks. Beegi andmeil oli eile hommikul rivist väljas enam kui iga kümnes Lõuna Elektrivõrkude trafopiirkonnast.

Beek, kes on töötanud elektrivõrkudes 35 aastat, ütles, et nii suuri kahjustusi kogeb ta esimest korda. «Kõige vähem said tormituulest räsida Tartu ja Kilingi-Nõmme kant,» lisas ta.

Beegi sõnul on elektrivõrgule eraldatud kuu aja hooldussummaks ligi seitse miljonit krooni. «Usun, et suudame selle rahaga tormikahjustused likvideerida,» rääkis Beek. «Eesti Energialt taotleme juurde palgafondi, sest inimesed on öösiti teinud ületunde.»

Esmaspäeva õhtul kella kuue paiku katkes ligi seitsmeks tunniks töö Valgjärve raadio- ja televisioonijaamas, mis saab elektritoidet Otepää ja Põlva suunast. Otepää suunas olid õhuliinidele murdunud puud neljas ja Põlva suunas kolmes kohas.

ASi Eesti Ringhäälingu Saatekeskus juhatuse esimehe Rein Ruudi sõnul oli elektri kadumine Valgjärve telemastist esmakordne kümne aasta jooksul. Tallinna teletornis on ligi 19 aasta jooksul olnud kaks korda umbes tunniajaseid seisakuid, meenutas Ruudi.

Ruudi sõnul tähendab saatejaama seiskumine saamatajäänud tulu. «See ulatub kümnetesse tuhandetesse kroonidesse,» tegi Ruudi kiirkalkulatsiooni. «Eesti Energialt ei saa me omakorda midagi nõuda, sest tegu on loodusõnnetusega.»

Lõuna-Eesti neli maakonda -- Tartumaa, Võrumaa, Põlvamaa ja Valgamaa -- ei näinud esmaspäeva õhtul ühtki neljast kodumaisest telekanalist. Elektrikatkestuse tõttu Valgjärvel olid tummad ka neli Eesti Raadio saatjat ja kolm saatjat, mis edastavad Raadio Elmarit.

«Meie kommertskunded võivad nüüd välja arvutada hirmsaid summasid, sest lõuna-eestlasele jäi reklaam näitamata,» lausus Ruudi. Ta lisas, et elektrienergia puudumine neist mitte oleneval põhjusel vabastab nad siiski sanktsioonidest.

TV 1 avalike suhete juht Margit Mikk-Sokk ütles, et nemad ei kavatse küll kellelegi pretensioone esitada. «Reklaamitellijatega peame reklaami taaskordamise suhtes läbirääkimisi,» lisas ta.

Kanal 2 direktori Ilmar Taska sõnul on nad teinud ringhäälingu saatekeskusele kirjaliku järelepärimise. «Reklaami tellijatele teatame katkestusest ja lubame teisel ajal kompenseerida,» rääkis Taska.

Hetkel kuum